A díler olyan rosszul lett az árujától, hogy belehányt az unokatestvére autójába

Tárgyalás T. Sándor ügyében
Tárgyalás T. Sándor ügyében - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Nem tett vallomást és a bírói kérdésekre sem kívánt válaszolni kedden a Debreceni Járásbíróságon az a 32 éves férfi, aki ellen azért folyik büntetőeljárás, mert 2015 őszén olyan dizájnerdrogot adott el, aminek fogyasztásába egy ember belehalt, két másikat pedig életveszélyes állapotban szállítottak a klinikára.

Az előzetes letartóztatásban lévő debrecen-bánki T. Sándor ellen új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette és kábítószer birtoklása miatt emelt vádat az ügyészség. A vádirat szerint a hét elemit végzett, alkalmi munkákból élő vádlott két férfinek adott el az ADB-FUBINACA-t tartalmazó pszichoaktív anyagból akkor este. Mindkét vevő megosztotta a szert a barátaival, aminek végeredményeként a Biczó István-kertben négy, a Déri téren három férfi lett rosszul.

he2

Fotó: Derencsényi István

Taxis vevő

A vádlott korábbi terhelti vallomásainak ismertetéséből több érdekes momentum rajzolódott ki. Így az, hogy T. Sándor az őt kihallgató rend­őrnyomozóknak azt mondta, a bűncselekmény estéjén bulizni volt Debrecen belvárosában, ahol ittasan megpróbált kábítószert vásárolni. A Hal közben „egy szemüveges, vékony, Peti keresztnevű fiún” látta, hogy be van drogozva, ezért nála érdeklődött. A vádlott nyilatkozata szerint a srác egy, a Fazekas-gimnázium közelében parkoló autóhoz vezette, és 5 grammnyi fehér kristályos kábítószert adott el neki 25 ezer forintért. T. Sándor elmondása szerint fogyasztott belőle, de olyan rosszul lett, hogy az este folyamán többször hányt. Pedig 14-15 éves kora óta havi rendszerességgel kábítószerezik, s bár százszor fogyasztott már mefedront, nem volt ilyen problémája – jegyezte meg. Nem ez volt az egyetlen elszólása a tárgyaláson, hiszen azt is kikotyogta, hogy a pórul járt vevőit a múltban „sokszor kiszolgálta, soha nem volt semmi gond”.

he3

Fotó: Magánarchívum

A vádlott arról beszélt korábban, hogy a szert nem keverte vagy dúsította, s annyiért adta el, amennyiért vásárolta. A drog egyébként a Hatvan utcai postával szemben cserélt gazdát, az egyik vásárló egy helyi taxis volt.

Az elsőfokú bírósági eljárás júliusban tanúk meghallgatásával folytatódik.

– Ratalics László –


A herbál egyik alkotóeleme

A vádiratból kiderül, hogy a vádlott és a fogyasztók mindannyian rendszeresen éltek kábítószerekkel. Így feltehetően nem ez volt az első, hogy ADB-FUBINACA-t tartalmazó, az egyik legelterjedtebb dizájnerdroghoz, a herbálhoz, másik nevén biofűhöz nyúltak. Senkit ne tévesszen meg az elnevezés, szintetikusan előállított, a marihuánához képest éppen, hogy kiszámíthatatlanabb hatású anyagról van szó, amelyik akkor is függőséget okozhat, ha hatásában egyáltalán nem kelt eufóriát a használójában.