Debrecen: A volt-nincs pénz

Debrecen – Hiszékenységüket kihasználva fosztják meg jussuktól a gyermekvédelmi gondoskodás alól kikerülő fiatalok egy részét.

Vadász Vilmosról világra jötte után lemondtak a szülei, így a fiú gyermekvédelmi gondoskodásba került. Tizennyolcadik születésnapján kézhez kapta a születése óta gyűlő családi pótlékot, mintegy 2,5 millió forintot és búcsút intett a komádi gyermekotthonnak. A pénzt még aznap elveszítette. Két olyan férfinek adta oda, akik fél évvel korábban a bizalmába férkőztek és meggyőzték, hogy segítenek neki az életben való elindulásban. Ehelyett rászedték, sőt rabszolgát csináltak belőle.

A gyermekvédelmi gondoskodásból kikerülő gyerekek bizonyos részének kizsákmányolása több évtizede élő jelenség; a 18. életévüket betöltő, s ekkor több millió forinthoz hozzájutó fiataloktól általában nem bűncselekménnyel, hanem a hiszékenységükre, a tapasztalatlanságukra utazva szerzik meg pénzt, s ez a bűnüldözés eszközeivel megakadályozhatatlan – mondták az általunk megkérdezett rendőri vezetők, hozzátéve: ezek a lányok nagy eséllyel végzik prostituáltként, míg a fiúkból bűnöző válik.

Elsősorban azok a fiatalok vannak kitéve a veszélynek, akiknek már kisgyermekkoruktól nem adatott meg a családi kötődés, és felnőve sem alakultak ki erős, értékes, emberi kapcsolataik – mutatott rá Erdei Sándor, a megyei területi gyermekvédelmi szakszolgálat igazgatója.

A pénzzel a “szeretet” is elfogyott

A gyermekvédelem előtt is ismert jelenség, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásból kikerülő fiatalok bizonyos részét kihasználják, átverik – mondta érdeklődésünkre Erdei Sándor, akivel megosztottuk Vili esetét.

A megyei területi gyermekvédelmi szakszolgálat igazgatója maga is több példát tud erre: – Nemrég egy jól szituált ingatlankereskedő mosógépet és más eszközöket vetetett meg magának hitelre egy ilyen fiúval, miután beférkőzött a bizalmába. Elhitette vele, hogy odaadja majd a törlesztőrészletek összegét, persze eszébe se volt. Egy másik fiatalnak, és ez jellemző, pont akkor jelent meg a sok éven át feléje se néző édesanyja, amikor a gondozott nagykorú lett. A “nagy szeretet” természetesen csak addig tartott, amíg a pénz el nem fogyott.

Magát az összeget nem feltétlenül kell egyben felvenni, akár a számlán is hagyható, befektethető. Az igazgató kitért rá, hogy a fiataloknak utógondozó igyekszik hasznos tanácsokat adni a pénz felhasználásában, az otthonteremtésben, s védelmet nyújtani a trükközők ellenében, de mivel alapvetően felnőtt emberekről van szó, hozhatnak döntést önállóan is. Ami sajnos nem mindig a legmegfelelőbb…

Mint rámutatott, a lakásotthonokban, vagyis a kisebb, 10-12 fős gyerekközösségekben, illetve nevelőszülőknél nagyobb nevelői felügyelet alatt felnövő fiatalok talán jobban védettek, mint a régi típusú, 100-150 fős gyermekotthonok lakói. Ez persze nem azt jelenti – folytatta –, hogy a gyermekotthonokban dolgozók ne próbálnák nagyon is tudatosan úgy irányítani a fiatalokat, hogy ne fussanak bele ilyen csapdába. Ennek érdekében volt gondozottakat is meghívnak egy-egy élménybeszámolóra.

A szakember elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy amennyiben az adott fiatal nem nappali tagozaton tanul, a jövőben már csak 21 éves korig van lehetőségük az utógondozásáraa korábbi 24-el szemben. Pedig sokuk talán munka mellett, akár levelező tagozaton, vagy tanfolyami formában szerezhetne piacképes végzettséget.  – Az utógondozást egyébként kérelmezni kell, s három okból lehetséges. Ha az adott személy képtelen a létfenntartásra, ha nappali tagozatos képzésben részesül, illetve abban az esetben, ha szociális intézménybe várja feltételét, mert fogyatékkal él – részletezte.

A BAGE segíthet

Az állami gyámkodásból kikerülő hajdú-bihari fiataloknak komoly segítséget nyújthat a Bihari Állami Gondozottak Egyesülete (BAGE). A közhasznú szervezként működő BAGE a munkakeresésben éppúgy jól jöhet, mint a megfelelő albérlet kiválasztásában. Tagjai között szociális szakember, jogász és rendőr is található, ráadásul többen maguk is gondozottak volt, azaz képesek azonosulni a segítségkérővel, tisztábban látják annak problémáit. Mivel a különféle adományok szervezésében is otthon vannak, talán gyorsabban is reagálhatnak egy-egy nehéz szituációba került fiatal segélykérésére, mint más. Irodájuk Debrecenben, a Vármegyeháza utca 9. szám alatt található, fogadóórát csütörtönként tartanak 15-től 17 óráig.

Kapcsolódó cikk:

Vili, az átvert rabszolga