nem hagyhatja el az országot

2019.08.04. 15:52

Közadakozásból tartanák otthon a britek a híres Turner-festményt

Adakozás révén tartanák Nagy-Britanniában J. M. W. Turner egyik híres festményét. A Vierwaldstätti-tavat és a Rigi hegyet ábrázoló kép értékét 10 millió fontra (3,6 milliárd forintra) becsülik.

A watercolour painting entitled 'Blue Rigi' by J.M.W. Turner is prepared for a photocall at Christie's auction house in London, 15 February 2006. The watercolour will be auctioned in London on 05 June 2006 during British Art Week and is expected to realise in excess of £2 million. (2,915,840 euros/3,468,068USD) AFP/BEN STANSALL (Photo by BEN STANSALL / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Ben Stansall

A magánkézben lévő alkotásra a hatóságok átmeneti exporttilalmat léptettek életbe, hogy így akadályozzák meg a kivitelét az országból. A tiltás december 1-jéig van érvényben, a remények szerint addig sikerül összegyűjteni annyi pénzt, amelyből megvehetik és az Egyesült Királyságban tarthatják a műkincset. „Óriási veszteség lenne az ország számára, ha külföldre kerülne” – mondta szombaton Rebecca Pow kulturális államtitkár.

Az 1842-ben készült akvarell a világhírű brit festő egyetlen festménye a háromdarabos Rigi-sorozatból, amely még nincs közgyűjteményben. „Turner Nagy-Britannia valaha volt legnagyobb művészeinek egyike, A sötét Rigi című kép pedig gyönyörű és érzelmes mű, amelyet munkássága csúcspontján festett” – hangsúlyozta Rebecca Pow.

Amennyiben komoly szándék körvonalazódik a műalkotás megvételére, az exporttilalmat 2020. június 1-jégi meghosszabbíthatják a tájékoztatás szerint.

Az 1775-ben született Turnert a tájképfestészet legjelentősebb alakjai között tartják számon a művészettörténetben.

A borítókép illusztráció, a Rigi-trilógia egy másik tagját, A kék Rigi-t ábrázolja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!