DEAC: jön az év utolsó, egyben legfontosabb meccse

Akt.:
Lajsz Gergely és társai győzelmi szándékkal lépnek pályára csütörtökön
Lajsz Gergely és társai győzelmi szándékkal lépnek pályára csütörtökön - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Lajsz Gergely szerint elsődlegesen nem a kupadöntőbe jutás miatt lenne fontos nyerniük.

A KTE-Duna Aszfalt csapatát fogadja Berényi Sándor együttese csütörtökön 18.30-tól; a találkozó tétje nem kicsi, hiszen a győztes biztosan ott lehet a februári Magyar Kupa nyolcas döntőjén – írja a deacbasket.hu.

Az NB I/A-ban szereplő DEAC kosarasai a múlt szombati, Szolnok elleni mérkőzést követően karácsony első napján már edzettek, így nem volt sok idejük a pihenésre.

Nincs ezzel semmi gond, profi sportolóként hozzá kell tudni szokni ehhez.”

– Nyilván mindenki szeretne több időt a családjával tölteni, de tisztában vagyunk azzal, hogy csütörtökön mérkőzés van, amire fel kell készülni. Ráadásul nem mi vagyunk az egyetlenek, akiknek ilyenkor kötelezettségük van. Reméljük, minél többen látogatnak ki a találkozóra. Nem lesz könnyű, azonban szeretnék győzelemmel zárni az alapszakasz első felét és az évet – mondta Lajsz Gergely, a debreceniek kosarasa.

Összeszokott társaság

A két gárda eddigi produkciója kísértetiesen hasonlít egymásra, az ötvenszázalékos mérleg mellett mindkét csapat három győzelemmel és három vereséggel áll otthon és idegenben egyaránt. Az összecsapás nyertese így megelőzi majd a másikat az alapszakasz félidejében, s még fontosabb, hogy a győztes biztosan ott lesz a februári Magyar Kupa nyolcas döntőjében, amit ráadásul a Főnix Csarnokban rendeznek majd. – Az elsődleges célunk a garantált bennmaradás, amit a legbiztosabban úgy érhetünk el, hogy bejutunk az alapszakasz végén a középházba. A Kecskemét elleni meccs elsősorban azért lesz számunkra fontos, mert egy lépéssel közelebb kerülhetünk ehhez. Az, hogy egy esetleges győzelemmel bejuthatnánk a kupadöntőbe, már csak ráadás – vélekedik a center.

Nyilván csodálatos érzés lenne ott lenni a fináléban, a Főnix Csarnokban, de plusz terhet ez nem okoz számunkra.”

A Kecskemét rendkívül jó formában van, Kaposváron aratott kétpontos győzelme után hazai pályán a Szombathelyet is két vállra fektette. A pontszerzésért elsősorban Marko Derasimovic, Bernard Thompson és Rastko Dramicanin felelősek, de a nyáron a magyar válogatottal az Európa-bajnokságot is megjáró Wittmann Krisztián és Kemal Karahodzic semlegesítése sem lesz egyszerű feladat. – A csapat magja már régóta együtt van, talán ez, és a megszokottnál keményebb védekezésük a legnagyobb fegyverük. Nagyon stabil csapat, nem szabad, hogy olyan hullámvölgyeink legyenek, mint például legutóbb Szolnokon. Bár nem sok időnk volt felkészülni belőlük, igyekszünk majd kihasználni a gyenge pontjaikat, és megnyerni a mérkőzést – zárta szavait Lajsz.

Esélyek az MK-ra

Nem túl bonyolult a képlet a hajdúságiak szempontjából, hiszen ha csütörtökön nyer a DEAC, akkor ott lesz a kupadöntőn, ha azonban vereséget szenved, abban az esetben szinte biztosan nem. Az a nyolc csapat kvalifikálja magát a döntőre, mely az alapszakasz felénél (tehát a forduló után) az első nyolc helyen áll. Pontazonosság esetén a bajnokságnak ebben a szakaszában nem az egymás elleni eredmény, hanem a kosárarány számít. Ez a DEAC-nak azért nem jó hír, mert a középmezőnyben az övék a legrosszabb.

Vereség esetén matematikai esélyük még mindig marad Berényi Sándoréknak a Magyar Kupára, ehhez nem kell egyéb, mint hogy a Szeged kikapjon Szombathelyen, a Kaposvár vereséget szenvedjen Pakson, és a Pécs pedig legalább 56 ponttal többel kapjon ki Sopronban, mint a DEAC a Kecskeméttől.

HBN