DBR: Újabb téves állítások jelentek meg a Blikkben a 4-es metróval kapcsolatban

Alaptalanok a Blikk szerdai számában megjelent állítások a 4-es metróról – írja közleményében a DBR Metró Projekt Igazgatóság (DBR).

Az újság szerint a birtokukba került egy rejtélyes, majdnem 9 milliárd forint értékű “tanácsadói” szerződés, illetve a projekt szerződéseit úgy kötötték, hogy a kivitelezők diktálhatták a feltételeket, ráadásul a lap szerint nincs független ellenőrző mérnöke sem a beruházásnak. A cikk címében ítéletet mond a lap a hatóságok helyett, és a metróépítés vezetőit gyakorlatilag korrupcióval rágalmazza meg – olvasható a DBR szerdai közleményében.

A közlemény szerint, a beruházás honlapján – 40 egyéb szerződés mellett – annak a mérnökcégnek a “rejtélyes” szerződése is fent van évek óta, amelyik a projekt menedzselését végzi. Ilyen mérnökcég közreműködése és ellenőrző tevékenysége nélkül nem is lehet hasonló nagyberuházásokat indítani, hiszen ez a kötelező mérnöki feladatokat látja el. A mérnökcégen kívül pedig egy nemzetközileg is elismert független szakmérnök látja el a 4-es metró műszaki, jogi és törvényességi felügyeletét – írja a közlemény.

Korábban arról számolt be a lap, hogy feltehetően lopják a vasat a metróépítésről, hiszen az egyik olvasója “rejtélyes” vaselemekre bukkant egy lerakóhelyen. Később kiderült, hogy fel nem használt hulladék volt, amit nem fizetett ki a DBR a vállalkozónak. De megírta már a lap egyebek mellett azt is, hogy a metróépítés miatt apadt a Feneketlen tó, vagy azt, hogy illegálisan szállított földet az egyik alvállalkozó, holott egyiknek sem volt valóságalapja – olvasható a projektigazgatóság közleményében.

A DBR jogi lépéseket tesz a lap ellen, illetve felszólítják a Blikket, hogy a jövőben próbáljon meg a tényekre szorítkozni, illetve a tényeket ne úgy összemosni, hogy azzal a 4-es metró beruházás negatív színben tűnjön fel.

Címkék: , ,