Szíriai műkincset őriz meg a British Múzeum a konfliktus idején

Akt.:
Fotó: bbc.com
Fotó: bbc.com
  London, 2015. június 5., péntek (MTI) – A British Múzeum feladatának tartja a kulturális örökség megőrzését, ezért vigyáz egy Szíriából származó értékes műkincsre mindaddig, amíg a közel-keleti ország stabilizálódása lehetővé nem teszi, hogy visszavigyék.

Neil MacGregor, a múzeum igazgatója a The Timesnak adott interjújában beszélt arról, hogy az intézmény meg akarja védeni a konfliktuszónákból illegálisan elvitt régiségeket. Egyúttal felszólította a brit kormányt, hogy írja alá a hágai nemzetközi konvenciót a műtárgyak védelméről, amelyet a biztonsági tanács tagjai közül eddig egyedül nem tett meg.

Az illetékes tárca szóvivője közölte, hogy amint a parlamenti napirend lehetővé teszi, megtárgyalják az egyezmény ratifikálását.

“Jelentős szerepet játszunk az illegálisan exportált tárgyak megőrzésében. Ezt tettük Afganisztán esetében is, aztán visszaadtuk azokat. Most egy olyan tárgyat őrzünk, amely tudomásunk szerint illegálisan került el Szíriából és egy napon azt is hazatér majd” – idézte az igazgatót pénteken a BBC News.

A szíriai konfliktus során számos múzeum, műkincs és régészeti helyszín pusztult el, szakértők a második világháború óta a legnagyobb kulturális katasztrófának tartják a történteket.

Az Iszlám Állam (IÁ) hadserege elrabolja és eladja a szíriai kulturális örökség műkincseit, hogy pénzhez jusson. Az ENSZ ezért betiltotta a Szíriából származó műtárgyak kereskedelmét.

Attól lehet tartani, hogy miután a közelmúltban elfoglalta, az Iszlám Állam bármikor lerombolhatja a kétezer éves Palmüra romjait is, bár a dzsihadista szervezet május végén közölte, hogy nem akarja elpusztítani az ókori város maradványait.

A szíriai illetékesek elmondták, hogy több száz szobrot menekítettek ki még Palmüra elfoglalása előtt a városból, de a nagyobb műtárgyakat nem tudták elszállítani.

Szíriában sok önkéntes az élete kockáztatásával próbál megvédeni és megőrizni pótolhatatlan műkincseket, mozaikokat, amelyek zömmel az 1. és 2. században keletkeztek. Több ezer műkincset adtak át a polgárok megőrzésre.

A British Múzeum nem árulja el, hogy milyen szíriai műkincset őriz.

– MTI –0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

.
HAON.HU


hirdetés