Darabolós gyilkosság Debrecenben

Darabolós gyilkosság Debrecenben
Ugyanaz a 34 éves férfi áll egy idős asszony eltűnésének hátterében, aki február első napjaiban agyonvert egy 66 éves férfit annak debreceni lakásában, a Nyíl utcán.

Az utóbbi évtizedek egyik legbestiálisabb gyilkosságára derített fényt a rendőrség: a 34 éves R. Zsolt néhány hét eltéréssel két idősebb emberrel végzett Debrecenben, a Nyíl utca 101. szám alatt. A nyolc általánost végzett, amúgy “teljesen normálisnak” látszó tatabányai férfi többször volt már büntetve lopásokért, ült is miattuk. Tavaly márciusban szabadult, s úgy döntött, Debrecenben kezd új életet.

Miként arról Tóth Ferenc, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője beszámolt, a férfi albérlőként lakott a Nyíl utcai udvaros házban, amely rajta kívül egy 76 éves nő otthonául szolgált, valamint egy 66 éves férfi is lakott ott, aki ideje nagyrészét Németországban töltötte, Debrecenben évente csak néhány hetet tartózkodott. A gyanúsított a pincerészt bérelte. Mivel összesen 29 ezer forint havi jövedelemmel rendelkezett, ami elment italra és játékgépezésre, már ősszel pénzzavarba került. Két kisebb lopás után úgy döntött, megöli az asszonyt.

Január 13-án becsöngetett hozzá, majd amikor ajtót nyitott, leütötte és megfojtotta. A lakásból készpénzt, festményeket és egyéb értéktárgyakat vitt el; az alezredes közlése szerint arra is figyelt, hogy a falról levett képek helyére másikat akasszon. A holttestet a közeli Árpád térre gondolta kihurcolni, ott elkövetett rablógyilkosságnak álcázva a bűncselekményt. Aztán rádöbbent, hogy nem tudja majd odacipeni a holttestet.

Ekkor döntött úgy, hogy feldarabolja. A késekkel, fűrésszel és bárddal folytatott művelet a vallomása alapján három napon át tartott; a testrészeket utcai kukákba dobta… Jellemző, hogy eközben is eljárt kocsmázni.


Oroszlányban kapták el
 

R. Zsolt január 18-án azzal a mesével ment a debreceni rendőrkapitányságra, hogy az asszony eltűnt. Az ügyben közigazgatási eljárás indult. A rendőrség akkor kezdett igazán gyanakodni, amikor a férfit február 3-án Oroszlányban a helyi kapitányság munkatársai azon kapták, hogy az említett, Németországban élő férfi autóján és egyéb értékein próbál túladni. Előállították, majd röviddel később – feltűnő együttműködésről téve tanúbizonyságot – bevallotta, hogy két nappal korábban meggyilkolta a férfit annak debreceni, Nyíl utcai lakásán. A gyanúsított arról beszélt, hogy összeveszett áldozatával, akit halálra ütött-rugdosott, majd a holttestet a fürdőszobai kádba rakta.

 Nincs holttest

 – Ekkor már tudtuk, hogy a nő eltűnéséhez is köze van. Az ismételt kihallgatások és a poligráfos vizsgálat hatására megtört, és a másik emberölést is beismerte. Úgy tűnt, megkönnyebbül, hogy végre elmondhatta. A férfi megölését tulajdonképpen azért ismerte el olyan gyorsan, hogy megússza a másik bűncselekmény miatti felelősségre vonást – tájékoztatott Tóth Ferenc. Mint folytatta, R. Zsolt összességében alig 300 ezer forintnyi értéket vitt el a két lakásból.

Hangsúlyozta: bár az idős asszony holttestének darabjait a mai hulladékmegsemmisítési technológia miatt nem fogják tudni megtalálni, bőven elegendő bizonyíték áll rendelkezésükre. A több emberen, különös kegyetlenséggel, nyereségvágyból, előre kitervelten elkövetett emberölés gyanúsítottja életfogytiglani fegyházbüntetésre számíthat.


18 éve fordult elő hasonló utoljára
 
R. Zsolt lakásán kevés könyvet találtak a rendőrök, de ezek között “A csodálatos emberi test” is ott volt, pont egy idős nőkről szóló fejezetnél kinyitva…
Bár a gyanúsított alaposan kitakarított és felmosta a vért a konyhában, ahol a darabolást végrehajtotta, a rendőrök luminolos eljárással megtalálták a nyomokat (a szakemberek luminollal fújták be a helyiséget, mivel ez az anyag kéken foszforeszkálva mutatja meg a vértfoltot – sötétben).
Mint Ambrus Vencel bűnügyi főigazgatótól megtudtuk, 1992 ősze óta, amikor is egy téglási örömlányt találtak meg feldarabolva, nem volt dolguk hasonló bűnesettel. Abban az ügyben egyébként nem sikerült felderíteni az elkövetőt.
Ratalics László