Darabjaira hullhat-e az unió?

Akt.:
EU-pártiak demonstrációja Londonban
EU-pártiak demonstrációja Londonban - © Fotó: Getty Images
Brüsszel, Debrecen – Soros György szerint óhatatlanul, Nógrádi György szerint azonban nem feltétlenül.

Az Európai Unió (EU) szétesése gyakorlatilag elkerülhetetlenné vált azzal, hogy az Egyesült Királyság az unióból való kilépés mellett döntött – írta Soros György amerikai milliárdos befektető a Project Syndicate nevű hírportálon. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő ezzel szemben a Naplónak úgy nyilatkozott, hogy a játszma szerinte kétesélyes.

A nép fizeti meg

Soros szerint (aki egyébként a britek kilépésére spekulált a tőzsdén és a Brexit-pártiak győzelmével valóságos vagyont tett zsebre) Nagy-Britannia idővel lehet, hogy viszonylag jobban jár az unió elhagyásával, mint más országok, de a gazdasága és a népe bizony megszenvedi a kilépést rövid- és középtávon. A brit reálgazdaságban bekövetkező változásokat leginkább a 2007–2008-as pénzügyi válsághoz lehet majd hasonlítani – véli a híres/hírhedt pénzügyi guru.

Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő Brüsszelből nyilatkozott a Naplónak. Mint fogalmazott, a Brexit konkrét következményeiről egyelőre érdemben senki semmit nem tud mondani. Mindenki megosztott. – Az egyik variáns az, hogy minél előbb lépjenek ki, a másik (ez utóbbi a brit álláspont), hogy négy hónapot akarnak várni a távozásuk hivatalos bejelentésével Brüsszelnek, a harmadik pedig e kettő között valamiféle átmeneti állapot lenne. Az alapvető dilemma nézetem szerint az, hogy újra fel kell-e építeni az alapoktól az Európai Uniót, vagy folytatódjon az eddigi építkezés, csak máshogy. Láttam erről egy parázs vitát a német közszolgálati televízióban; a német védelmi miniszter azt mondta, hogy mindaz, ami az EU-ban történik döntően pozitív, pusztán a negatívumokat kell kiiktatni. A másik oldal viszont állítja, hogy ami eddig a nemzetállamok közösségében történt, az a bürokrácia története, és nem az emberekről, az európai polgárokról szólt. Most mindenki arra vár, hogy a britek beadják-e Brüsszelnek hivatalosan a kilépési szándékukat vagy sem – fogalmazott az ismert szakember.

Lesz-e kiutasítás?

A Budapesti Corvinus Egyetem tanára emlékeztetett, hogy Nagy-Britannia eddig sem tartozott az eurózónához, sem pedig a schengeni övezethez, ezért a migráció kérdésében alapvető változást a Brexit szerinte nem hoz. „Anglia ha kilép, akkor is sok mindenben szeretne az Európai Unióval együttműködni, ez azonban még a jövő zenéje. Valójában Nagy-Britannia eddig is csak azokat fogadta be migránsként, akikre szüksége volt. Elküldött embereket bizonyos munkakörökből, és a Szíria környéki menekülttáborokban élő fiatal diplomásokkal töltötte fel a helyüket. A kérdés legfeljebb az, hogy a britek (ha kilépnek) akkor az ott élő uniós polgárokat kiutasítják-e az országukból? Ez a veszély főként a lengyeleket, a bolgárokat, és a románokat fenyegetheti, de szóba jöhetnek akár a magyarok is” – véli a biztonságpolitikai szakértő.

Akadhatnak követői

Mivel máris vannak arra utaló jelek, hogy a Brexit kilépési hullámot indíthat el az unión belül (a holland, a francia, a cseh és a szlovák euroszkeptikusok népszavazást követelnek), kíváncsiak voltunk, hogy a szakértő szerint egy ilyen trendnek lennének-e biztonságpolitikai kockázatai. – Jelenleg az Európai Unió és a tagállamai mindent megtesznek azért, hogy a távozási hullámot megelőzzék. Komoly kilépési törekvések a hollandoknál és a dánoknál vannak. Ha az Európai Unió képes önmagát modernizálni és a bürokráciát visszaszorítani, akkor a szélsőséges pártok kordában tarthatók, ha erre nem képes, akkor viszont a Brexitnek akár ilyen irányú következményei is lehetnek – jelentette ki a Naplónak nyilatkozva Nógrádi György.

– Petneházi Attila –


Perifériára szorulva

Elemzők szerint a britek kilépésével a német-francia tengely mentén létrejön egy föderális unió, melynek tagjai a magországok lesznek. Magyarország akkor sem lehetne tagja az EU belső körének, ha ezt akarná. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke ugyanis világossá tette, hogy a demokratikus intézmények leépítése miatt még az EU-ba sem vennék fel, ha ma jelentkezne.