Danika szülei újra a bíróság előtt

A Terry Black örökbefogadási ügyéből ismert Danika szülei ismét bíróság elé álltak szerdán emberkereskedelem vádjával.

A Fővárosi Főügyészség Danika szüleit, az egyik nagymamát és egy örökbefogadó házaspárt vádol 2-2 rendbeli emberkereskedelem bűntettével. A Fővárosi Bíróságon újrakezdett perben a tárgyaláson megjelent 4 vádlott ártatlannak mondta magát.

Danika szülei 1998 óta éltek élettársi kapcsolatban. Első közös gyermekük, Erika 1999. májusában született. A vád szerint már a kislány neveléséről sem gondoskodtak, így azt az egyik nagymama vette magához és gyámjaként nevelte. A nagymama erre tekintettel is ellenezte, hogy a következő gyermeket megtartsák a fiatalok és ezért a Fővárosi Főügyészség szerint elhatározta, hogy vevőt keres rá. A vád szerint a 2000. májusában megszületett Ádámot 1 millió forintért átengedték egy házaspárnak, akik örökbefogadták a fiút. Ezt követően született 2001. szeptemberében Dániel, ő a Terry Black által örökbefogadott Danika. Abban az ügyben az apa 1 év 8 hónapot, az anya pedig 1 év 10 hónapot kapott 4 évre felfüggesztve. Az ezt követően 2002. szeptemberében született Tamást ismét az a házaspár fogadta örökbe, aki korábban már magához vette Ádámot. A vád szerint ezért a fiúért egy Opel Kadett gépkocsit adtak.

Az ügyben 2008. november 21-én született meg az első fokú ítélet. A Fővárosi Bíróság akkor mind az öt vádltottat bűnösnek találta és 2-2 rendbeli emberkereskedelemért 1 évtől 2 év 8 hónapig terjedő szabadságvesztésre ítélte őket. A Fővárosi Ítélőtábla azonban 2009. október 15-én megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte ezt az ítéletet és az első fokú bíróságot új eljárás lefolytatására utasította. Ez az új tárgyalás kedődött most szerdán.

A tárgyaláson meghallgatott 4 vádlott, a kisgyermekek szülei, illetve az örökbefogadó szülők közül senki sem ismerte el a bűnösségét. A perben szereplő kisfiúk édesanyja, aki összesen 9 gyermeket szült, szerdán a tárgyalóteremben határozottan tagadta, hogy pénzért vettek volna tőlük gyermeket. Volt élettársa nem tett vallomást a tárgyaláson. Az örökbefogadó szülők szintén tagadják, hogy pénzt, illetve autót adtak volna a gyermekekért cserébe.

A harmadrendű vádlott, a felbújtóként vádolt nagymama és tanúk meghallgatásával a pert június 9-én folytatja Kalina József büntetőtanácsa a Fővárosi Bíróságon.

– Független Hírügynökség –