havazás

2020.03.23. 10:42

Március végén ismét beköszöntött a tél

A tavaszias időjárása után hétfő reggel havazásra ébredhetett a megye több települése.

Fotó: Kovács Péter

Fotó: Kovács Péter

A múlt heti kellemes tavasz után a hétvégén nagy széllel lehűlt a levegő, és ha lehet hinni az előrejelzésnek, akkor még láthatunk havat. Az MTI híradása szerint Debrecenben – és az ország északkeleti harmadában – hétfő estétől kicsi, csütörtöktől kezdve pedig elhanyagolható a csapadék esélye.

Ha visszagondolunk az elmúlt évekre, bizony 2013-ban és 2018-ban is szélsőségesen hideg és havas téli helyzeteket éltünk át márciusban. Az pedig, hogy a múltban is előfordultak ilyenek, sőt, az előbb említetteknél hidegebb tavaszi időszakok is, Réthly Antal meteorológusnak a Kárpát-medence múltbeli időjárási eseményeiről írt köteteit hívtuk segítségül. A feljegyzések Debrecenre vonatkoznak.

Szél, eső, hó a múltban is

1682. április 6-ról a következő feljegyzést olvastuk: „Az egész napnak nagy részén nagy havas eső esik”. Három évvel később, 1685-ből pedig ezt írta az akkori krónikás március 12-éről: „Rendkívül való hó, szél, fergeteg egész estig és virradatig szüntelen grassál, mely miatt a hadak el nem mehettek, a kik elindultak is, viszsza kellett jűni.” 1696 tavaszáról három leírást is találtunk. Március 5–7.: „Rettenetes rend kívül való szél fú szüntelen északrúl.” Március 26–28.: „Nagy fergeteg, szél, hó fagy és esső contiunalodik.” Április 3–7.: „Rendkívül való nagy hideg szél, havas fagyos sebesesső contiunalodik.” 1802. május 7.: „Virradóra a hideg elvette a szőlőket.” 1819. április 9-éhez ezt írták: ,,9-én három napos viharos szél támadt, nagy hófúvással. Ez négy napig tartott és majdnem egy ölnyi magas hó esett.„

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában