Dalidó: a kézművesség és a szakmák dicséretének napja

Dalidó: a kézművesség és a szakmák dicséretének napja
© Fotó: Derencsényi István, archív
Debrecen – Mire a vándorelvél megtelik pecséttel, már szinte mindent tudni fog az egykori cívis mesterségekről és a ma városban tanulható szakmákról a IV. Debreceni Dalidó résztvevője december 9-én a Kölcsey Központban és a Baltazár téren.

A 2012-ben újjászületett program azon régi hagyományt idézi, amely szerint a Vízkereszt utáni első hétvégén a céhek mesterei, legényei, inasai együtt ünnepeltek a város polgáraival, jelmezes felvonulást és táncmulatságot tartottak.

– Ahogyan akkor, ma is az a cél, hogy számba vegyük, megismertessük értékeinket, azokat a termékeket, amelyeket az itt élők magas minőségben állítanak elő és mindeközben jól szórakozzanak a résztvevők – mondta a csütörtöki tájékoztatón Komolay Szabolcs. A kultúráért felelős alpolgármester hozzáfűzte: a portékát ma már mások készítik. A szakképző iskolák tanulóinak tevékenységének bemutatásával is az a célunk, hogy visszaadjuk a mestermunka becsületét.


Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

Új idők inasai

– Iparosnak lenni nem száraz tevékenység, hanem (alkotói) élmény – ezt már Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum vezetője hangsúlyozta és mondatát várhatóan alátámasztják majd a povolnys asztalosok, a világítástörténetet bemutató Beregszászi, a cívis diákok egykori kedvenc levesét, a vetrecét, valamint a vidám szendvicseket készítő Kereskedelmi és Vendéglátóipari, a saját ruháikat bemutató Könnyűipari, a kisautót működtető Brassai és a Lego-robotokat irányító Mechwart tanulói, a Péchy pallérjelöltjei, az Irinyi pék- és hentesinasai, a Vegyipari mindenféle ördöngös csodatévő folyadékokat összekutyuló tudósjelöltjei vagy a Bethlen jövendőmondói, akik felfedik mi vár ránk a majom évében.

A farsangnyitó családi nap a „fejünk felett” kezdődik, fél 10-től a Langaléta Garabonciások gólyalábról invitálnak a vásári játékukra, majd Gulyás László vándormuzsikus parádézik. Lesz maszkabál és Gryllus Vilmos koncert is. Csak utóbbira jegyet kell váltani. A rendezvény régi vendégei a Kós Károly Művészeti Szakközépiskola, a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola, a Debreceni Zenede és a Tímárház mesterei idén is jelen lesznek.

HBN–HABE
hirdetés