Daganatgyógyítás és csodaszerek: mindennap egy 30 perces séta is segíthet

Daganatgyógyítás és csodaszerek: mindennap egy 30 perces séta is segíthet
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – Hazánkban csaknem 400 ezer daganatos beteg él, számuk évente 80-90 ezerrel nő.

A betegség átlagos túlélése öt év, de korai stádiumban felismerve a végső gyógyulás is elérhető az egyre fejlődő terápiáknak köszönhetően. Február 4-e a rák elleni küzdelem világnapja.

– A daganatos megbetegedések kezelésében a megelőzés a legfontosabb, hiszen ez a leghatékonyabb és legolcsóbb gyógymód. Ebben fontos szerepet játszik a stressz, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás kerülése, valamint az egészséges táplálkozás és a mozgás is – szögezi le Horváth Zsolt egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Onkológiai Klinikájának igazgatója.

A daganatot nem lehet simogatni

A daganatterápiában háromféle eljárást használnak az orvosok. Ha a tumor jól hozzáférhető, műtéttel távolítják el. A sugárterápia folyamán a daganatot vagy annak helyét és a környező szöveteket kezelik. Az egész testet érintő szisztémás terápia pedig abból indul ki, hogy egy apró daganat is el tud szóródni távolabbra, ezért az egész szervezet kezelésre szorul. Ide tartozik a kemoterápia, a hormonérzékeny daganatokra (például prosztata-, emlő-, méhtest daganat) ható endokrin terápia, illetve a célzott támadáspontú, vagy immunterápia – ismerteti az onkológus. – A daganatos sejtek sok tekintetben nagyon hasonlítanak az egészséges sejtekhez, és azoktól csak néhány apró eltérést mutatnak. Például gyorsabban osztódnak, ereket tudnak maguk körül létrehozni, és akadályozzák az immunfelismerést. A leghatékonyabban a kemoterápia gátolja a sejtek szaporodását olyan módon, hogy megváltoztatja az osztódás szabályozását. Mivel azonban vannak olyan egészséges szövetek is (hajhagyma, vérképzősejtek, nyálkahártya), amelyek szintén gyorsan osztódnak, és a kemoterápia nem válogat a sejtek között, ezért jelentkezhet mellékhatásként hajhullás, hasmenés, vérkép eltérés. A mellékhatások ugyanakkor visszajelzést adnak az orvosnak arról is, hogy a szervezet reagál a beavatkozásra – fejti ki Horváth Zsolt.

Egyénre szabott terápia

Azt, hogy melyik beteg, melyik kezelést kapja, több szakemberből álló, úgynevezett onkoteam dönti el a páciens szövettani eredménye és az előzetes vizsgálatok alapján. A kezelés menete függ a daganat méretétől, helyétől is. Ha például túl nagy a tumor, akkor először zsugorítani próbálják, ha pedig kisméretű, akkor előbb eltávolítják, majd a szövettani eredmény határozza meg a további lépeseket. Az orvosokat mindig az motiválja, hogy egyénre szabottan, a beteg daganattípusához a lehető legjobb terápiát találják meg. Vannak olyan új gyógyszerek is, amelyekhez kereskedelmi forgalomban még nem lehet hozzájutni, ám a jelentős onkológiai központokban, például a Klinikai Központ Onkológiai Klinikáján a betegek a klinikai vizsgálatok révén ezeket elérhetik.

Test és lélek

A terápiában sok szerep jut az onkopszichológusnak, a betegcsoportoknak és a mozgásnak is, hiszen a pozitív hozzáállású és aktív emberek jobban gyógyulnak. Természetesen nem a maratont kell lefutnia egy betegnek, de napi 30 perces séta segíti a regenerálódást. A daganatosoknak is hasznosak lehetnek a vitaminokban gazdag természetes tápanyagok, illetve az egészséges, vegyes és szélsőségektől mentes étrend – javasolja a szakember.

HBN