Czibere: megújul a szociális ágazat képzési programja

Akt.:
Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára beszédet mond A szociális humán erőforrás fejlesztése című projekt nyitókonferenciáján a XXI. kerületi Budapest Complex Szakképzési Centrumban 2017. március 22-én. Az államtitkár bejelentette, hogy megújul a szociális ágazat képzési, továbbképzési programja, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében uniós forrásból 12 milliárd forintot szánnak erre. A program végrehajtása ezen a héten indul, elkezdődnek az első továbbképzések.
Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára beszédet mond A szociális humán erőforrás fejlesztése című projekt nyitókonferenciáján a XXI. kerületi Budapest Complex Szakképzési Centrumban 2017. március 22-én. Az államtitkár bejelentette, hogy megújul a szociális ágazat képzési, továbbképzési programja, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében uniós forrásból 12 milliárd forintot szánnak erre. A program végrehajtása ezen a héten indul, elkezdődnek az első továbbképzések. - © MTI Fotó: Illyés Tibor
Budapest – Megújul a szociális ágazat képzési, továbbképzési programja, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében uniós forrásból 12 milliárd forintot szánnak erre – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Czibere Károly A szociális humán erőforrás fejlesztése című projekt nyitókonferenciáján közölte, a program végrehajtása ezen a héten indul, elkezdődnek az első továbbképzések.

A projekt célja, hogy visszaadják a szakma rangját, elősegítsék a munkatársak megbecsülését és önbecsülését, valamint biztosítsák a szakmai megújulás lehetőségét, az innovációt és a perspektívát az ágazatban dolgozóknak – tette hozzá az államtitkár.

Czibere Károly arról beszélt, hogy a szociális ellátás jelenlegi keretei már nem ugyanazok, mint a 20-30 évvel ezelőttiek, az utóbbi években jelentős újdonságokat – például fogyatékossággal élők támogatott lakhatása, tanoda program, Biztos Kezdet Gyerekházak – vezettek be, amelyeket ismerniük kell a szakmában dolgozóknak.

A projekttel kapcsolatban az államtitkár fontosnak nevezte az európai uniós támogatási időszak vége utáni fenntarthatóságot, ennek érdekében már dolgoznak azon, hogy a költségvetésből 2020 után is finanszírozni tudják a képzéseket.

Czibere Károly azt hangoztatta, nemcsak a humán tőke képzése, hanem a megtartása és a megbecsülése is fontos. Ennek egyik eleme a béremelés, amelynek köszönhetően az elmúlt három évben 20-22 százalékkal emelkedtek a fizetések, a következő két évben pedig további 30-33 százalékkal nőnek majd a bérek.

A béremelésen túl szükség van az erkölcsi megbecsülésre is, ezt szolgálja például a szociális munka napjának – november 12. – munkaszüneti nappá nyilvánítása – tette hozzá az államtitkár.

– MTI –