Helyi közélet

2016.01.14. 10:19

Zárva a Terasz, zárva a Régi Vigadó - Ennyi étteremhez nem elég a debreceni fizetőképes kereslet

Debrecen - Csak az idegenforgalom fellendülése hozhatna pozitív változást a vendéglátásban.

Debrecen - Csak az idegenforgalom fellendülése hozhatna pozitív változást a vendéglátásban.

Teraszáról esténként halk zene és zsibongás zaja kúszott a Dósa nádor tér felé, déltájt pedig nem lehetett üres széket látni a MÁV-székház alatti étteremben, amely hetek óta zárva van. Ugyanígy hiába térne be valaki a Régi Vigadóba, ajtaján ott a Zárva felirat. Bérlőre váró helyiségeket ezeken kívül is többet találhatunk akár a Piac utcán is, mégis meglepő a változás, hiszen az említett helyek a város két olyan pontján találhatók, ahol sokan megfordulnak és szívesen időznek. Vendéglátós szemszögből azonban nem ezek a tények a mérvadóak, derül ki az ismert vállalkozó, Boros József szavaiból.

Hol a bérleti díj, hol a vendéghiány

Megszokott jelenség a városban, hogy egy-egy vendéglátóhely cégére gyakran változik, s ez alól a Piac utca sem kivétel, hiába számít a legfrekventáltabb területnek. Másrészt, éppen ezért az itteni helyiségek bérleti díja borsosabb lehet más utcákéhoz képest. Ám Boros szerint a vég nélküli változásnak nem csak ez az oka.

Több turistaattrakciót!

Boros József legutóbb Tamásipusztán épített fel egy több célú turistacsalogató központot, elsődlegesen a turisztikai attrakciók hiányában látja a problémát. Szerinte ugyanis van már a városban elegendő szálláshely, vendéglátóhelyből túl sok is, csak nincs elég vendég. Nem vonzó Debrecen azoknak a turistáknak, akik csak úgy el akarnak itt tölteni például egy hetet, s közben tartalmasan akarnak szórakozni. (Egy másik, név nélkül nyilatkozó kollégája ezt úgy fogalmazta meg: Debrecen kétnapos város.) Ellenpéldaként említette az általa létrehozott tamásipusztai létesítményeket, ahol meggyőződése szerint az az egy hét tartalmasan lesz eltölthető, hiszen komplex szolgáltatást nyújt. Gyorsan hozzátette, mindez támogatás nélkül nem megy, azt ő is megkapta ott. Másrészt hiányzik egy olyan debreceni utazási iroda, ami csak az ide irányuló idegenforgalommal foglalkozna, különösen így, hogy már több európai nagyvárosból is közvetlenül el lehet ide repülni. Ugyancsak fejlesztendő terület lehetne Boros József szerint a konferenciaturizmus, amihez azonban még több olyan teremre lenne szükség, ahol ezeket meg lehetne rendezni, ilyen célra szeretné hasznosítani a Bartók Termet is, hiszen a szállodai hátteret adja az Aranybika.

Visszatérve a vendéglátáshoz, Boros József azt is kiemelte, hogy a vendégeket általában szervezetten étkeztetik az adott szálláshelyen, így azok már nem keresik fel az éttermeket. Pedig az üzemeltetők mindent elkövetnek, hogy minél több vendéget vonzzanak, sok millió forintot befektetnek az üzletbe, aztán vagy bejön vagy nem. Sokszor azért nem, mert aki kiadja a helyiséget annak ez édes mindegy, attól még tovább emeli a bérleti díjat, amit már nem lehet kitermelni. Önmagában amúgy sem lehet meggazdagodni egy étteremből, különösen akkor, ha maga a vállalkozás vezetője nincs mindig ott. Az igazi megoldást egy családi vállalkozás jelentheti, saját tulajdonú helyiséggel, ingatlannal, mint például a Fráter-tanya.

Nem négy évszakos

A patinás, nagy múltú Új Vigadót eddig üzemeltető Csongvay István elsősorban nem a bérleti díjra panaszkodik, hanem a hely szezonális jellegére.



Amikor négy éve nagy tervekkel belevágott az üzletbe, nem gondolta, hogy a mindössze kétszáz méterre lévő Pálmától eltérően ez csak a pénzét viszi majd. Szomorúan kellett tapasztalnia, hogy a téli időszakban tizedére esik vissza a forgalom. Ugyanakkor továbbra is kellett fizetnie a 14 alkalmazottjának fizetést és annak a járulékait. Ez neki évente 15-18 millió forint veszteséget hozott. Mint mondja, megunta, hogy minden nyár ennek a pótlásával teljen, de nem is sikerült, mint ahogyan az átalakításába befektetett pénzt sem tudta kigazdálkodni. Ebben - ismeri el önkritikusan - neki is szerepe lehetett, mert nem kellően mérte fel a lehetőségeket, az adottságokat, jóhiszeműen olyan dolgokat erőltetett, melyek nem váltak be. Ebből okulva újra megpályázza a vagyonkezelőnél az üzemeltetést, de más koncepcióval, de erről természetesen többet nem árult el. Azt még azért megemlítette, hogy a Pálma Söröző eredményes működésében nagy szerepe van az itt tanuló külföldi diákoknak, akiket azonban már nem tudott a Régi Vigadóba szoktatni. Abban ő is egyet ért kollégáival, hogy javulást csak az idegenforgalom fellendülésétől lehet várni. Még egy érdekes vonatkozásra hívta fel a figyelmet: több tehetős debreceni ember elvárja, hogy itthon harmadáért kapja meg ugyanazt, amiért a fővárosban szívfájdalom nélkül kifizeti a háromszorosát.

Kigazdálkodhatatlan

A belvárosban lezárt, tavaly még a legjobb vidéki étteremnek járó szakmai díjat is elnyert Terasszal más a helyzet. Információink szerint ott az egyébként is nagyon magas bérleti díjat akarta a MÁV kigazdálkodhatatlan mértékűre megemelni, amiben persze az eddig leírtak is közrejátszottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában