Cukormentesen is lehet igazán jó lekvárt főzni

Cukormentesen is lehet igazán jó lekvárt főzni
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Vége a nyárnak, de a gyümölcs­szezon még mindig a nyakunkon. Használjuk ki, és készítsünk egy kis egészséges lekvárt.

Sokáig úgy tartották, hogy a lekvárba azért kell a cukor, mert a nélkül 1–2 hét, és dobhatjuk ki az egészet, mert megromlik. Tapasztalatból mondom, nem a cukron múlik, így természetes édesítőszerrel használva is ugyanolyan tökéletes lesz a művünk. A lekvárkészítés roppant egyszerű, de időigényes. Gyakorlatilag rengeteg fajta gyümölcsből főzhetünk lekvárt, még narancsból is, de a legkedveltebbek a szilva-, a barack-, az eperdzsemek.

A tisztaság a kulcs

A gyümölcsöket alaposan tisztítsuk meg, tiszta és ép gyümölcsöket használjunk. Amelyik magos, azt magozzuk ki, majd indulhat a főzés. Fontos azonban megjegyezni egy fontos szabályt, a lekvárfőzés sikere a tisztaságon múlik. A fazekat, amibe a gyümölcsöt tesszük, alaposan öblítsük el, morzsa és lisztmentes legyen minden. A kevergetéshez használjunk lyukas közepű kanalat. Így könnyebb lesz a sűrűsödő lekvárt kevergetni.

Innentől kezdve a gyümölcsöt folyamatosan kevergetni kell, hogy le ne égjen és addig tart a főzés, amíg a pépesre főtt gyümölcsből a víz el nem párolog és sűrű dzsemet nem kapunk. Mikor már majdnem kész, eldönthetjük, hogy elég édesnek találjuk-e, vagy szükségünk van édesítésre.

Természetesen egyetlen lekvárról sem mondhatjuk, hogy cukormentes, hiszen a gyümölcs cukortartalma megtalálható benne. Ezért is fontos, hogy ne adjunk hozzá finomított cukrot. Mielőtt nekilátnánk a lekvárfőzésnek, főzzük át a használni kívánt üveget a fedőkkel együtt, így tökéletesen elpusztíthatunk minden baktériumot. A lefertőtlenített üvegeket ne töröljük át ruhával. Amikor elkészül a lekvár, tegyük színültig az üvegeket, csavarjuk rá jól a tetejét és fordítsuk fejre 5 percre. A letelt idő után fordítsuk meg az üvegeket, ha jól dolgoztunk, akkor tökéletes vákuumot kapott és nem tudjuk benyomni a tetejét.

Száraz dunszt

Ezek után már csak a száraz dunszt van hátra. A fejre állított üvegeket tegyük egy edénybe, lavórba, és takargassuk be minden oldalról jó alaposan pléddel, takaróval, párnával, hogy minél lassabban hűljön ki.

Ez akár 1–2 napig is eltarthat. A lekvár, ha teljesen kihűlt, akkor kerülhet ki a dunszt alól. Felbontás után hűtőben tároljuk. Mivel tartósítószert nem tartalmaz, így 1-2 hétig áll el, érdemes kisebb üvegekbe eltenni.

– erezdmagadjol.hu –

Címkék: , ,hirdetés