Csütörtökö döntenek, meddig üléseznek

A házbizottság csütörtökön dönt arról, hány hétig ülésezik még a parlament, tudtuk meg az országgyűlés sajtószolgálatától. Bár Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke egyeztetett már a minap a pártok frakcióvezetőivel, de még nem határozták meg a pontos időpontot. A Magyar Köztársaság Országgyűlése [.doc – 990KB]

Utolsó ülésnapok az előző parlamenti
ciklusokban

1994-ben: április 7., választás első fordulója május 8.

1998-ban: március 16., választás első fordulója május
10.

2002-ben: február 26., választás első fordulója április
7.

Vannak olyan elképzelések is, hogy február közepén legyen az utolsó ülés, ám ez technikailag megoldhatatlan. Minimálisan négy hét szükséges ugyanis ahhoz, hogy a törvények végigmenjenek a szükséges procedúrán. Gabányi András, a parlamenti sajtószolgálat munkatársa szerint így az a legvalószínűbb, hogy február 20, 21-e körül zárulhat ebben a parlamenti ciklusban a törvényalkotás.

Megegyezés kérdése

Még nem dőlt el, mi lesz a napirendje a most következő üléseknek, és az sem, hányszor gyűlnek össze a képviselők. Egy biztos, gazdag program vár rájuk: a tavaszi ülésszakra összeállított törvényhozási program 28 címet tartalmaz. Nem tűnik lehetetlennek megvalósítani, – így látja a sajtószolgálat – az előző ülésszakban 60 törvényt szavazott meg a parlament.

Nem szabályozza törvény, derült ki, meddig tarthat az országgyűlési választások előtti ülésszak: ez a pártok közti megegyezés kérdése. Legtöbbször egy, másfél hónappal a választások előtt fejezik be a jogalkotást. Ebben a ciklusban mindenképp befolyásolja a megegyezést, hogy rövid lesz a kampány, február második felében már kopogtatócédulákat gyűjtenek a képviselőjelöltek.

HM