Csúnyán átverték az idős debreceni bácsit

Csúnyán átverték az idős debreceni bácsit
© Fotó: police.hu
Debrecen – A debreceni rendőrök vádemelési javaslattal fejezték be a nyomozást a két gyanúsítottal szemben.

Kifosztás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást a Debreceni Rendőrkapitányság a 20 éves H. Zoltánnal és a 39 éves L. Csabával szemben. A nyomozás adatai szerint a gyanúsítottak 2016. január 8-án 10 óra körül becsengettek egy idős debreceni férfihez azzal az ürüggyel, hogy a fiának visszahozták a tartozásukat. A hívatlan vendégek elterelték a 87 éves sértett figyelmét és készpénzt tulajdonítottak el tőle, majd sietve távoztak.

Az eljárás során beszerzett információk alapján a nyomozók azonosították a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható H. Zoltánt, akit 2016. november 7-én, míg társát L. Jenőt 2017. január 11-én hallgatták ki gyanúsítottként.

db2

Fotó: police.hu

A két sajóbábonyi lakossal szemben a rendőrség a nyomozást a napokban befejezte és az ügy iratait vádemelési javaslattal továbbította a járási ügyészség részére.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya felhívja a figyelmet, hogy az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények jelentős részében az elkövetők igyekeznek a „kiszemelt” áldozat bizalmába férkőzni és felmérni az értékeit, majd valamilyen elterelő mozzanattal próbálják azokat megszerezni. Az ilyen nem kívánt események a kellő odafigyeléssel és az idegenekkel szembeni bizalmatlansággal megelőzhetőek. A biztonság nagyon sok esetben nem pénz, sokkal inkább óvatosság, odafigyelés kérdése! Személyi biztonságuk és értékeik védelmében az alábbiakat javasolják:

 • Legyenek az idegenekkel szemben bizalmatlanok!
 • Ne engedjenek be idegent a lakásukba, főleg akkor ne, ha egyedül tartózkodnak otthon!
 • Ne váltsanak fel pénzt a lakásukba becsengető idegeneknek!
 • Értékeiket, pénzüket tartsák biztonságos helyen!
 • Lakásuk ajtaját mindig zárják be!
 • Házalóknak ne nyissanak ajtót, ne vásároljanak tőlük!
 • Ha egy idegen azzal csenget be hozzájuk, hogy egy szolgáltató vagy önkorményzat munkatársa és pénzt hozott, ne engedjék be, legyenek vele szemben bizalmatlanok és kellően körültekintőek! A szolgáltatók általában előre egyeztetett időpontban keresik fel az ügyfelet és munkatársaiknál nincs készpénzforgalom.
 • Amennyiben nagyobb összeget kell bank-automatából, vagy pénzintézetből felvenniük, lehetőleg ne egyedül menjenek oda!
 • Bankkártyájuk mellett soha ne tárolják annak PIN-kódját!
 • Kórházba csak a legszükségesebb dolgaikat vigyék magukkal, nagyobb mennyiségű készpénzt, nagyobb értéket soha!
 • Nyilvános helyen táskájukat ne hagyják felügyelet nélkül és tartsák mindig zárva!

– Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság –