hogy megelőzzük a bajt

2020.01.31. 16:24

A helyes kézmosás lehet a kulcs

Az alapvető higiénés szabályok betartása jelentősen csökkenti a fertőződés esélyét.

Fotó: Kiss Dóra

Bár Hajdú-Bihar megyében még nem beszélhetünk járványról, az utóbbi napokban nőtt az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma. A szakemberek szerint a megelőzés eszköze lehet a védőoltás, de az alapvető higiénés szabályok betartása is jelentősen csökkenti a kórokozókkal való fertőződés esélyét.

Különösen fontos lehet a helyes kézmosás, amelyről a Debreceni Egyetem, Klinikai Központ Kórházhigiénés Osztályának munkatársai tartottak bemutatót.

– A mindennapi tevékenységeink során előfordul, hogy az emberi test, különösen a kéz bőre szennyeződik. A kéz szerepe a fertőzések terjedésében bizonyított, ezért a gyakori, folyékony szappanos kézmosás a fertőzésátvitel megelőzésének leghatásosabb, legegyszerűbb módja. Járványos időszakban, például influenzaszezon idején ajánlott a kézfertőtlenítés is – fogalmazott Orosz Nikolett közegészségügyi és járványügyi felügyelő.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a kézmosás és fertőtlenítés jelentőségét, de a helyes kivitelezés még fontosabb, ennek lépéseit be is mutatták a szakemberek.

– A helyes kézmosás során kezeinket vízzel benedvesítjük, folyékony szappant adagolunk a tenyerünkbe. A tenyereink összedörzsölése után különös figyelmet kell fordítanunk a kézhát, az ujjak közötti területek, az ujjbegyek, a hüvelykujjak valamint a csuklók tisztítására, majd a kezek alapos megszárítására – hangsúlyozta Tóthné Tóth Tünde közegészségügyi és járványügyi felügyelő.

Otthoni körülmények között, mindennapi tevékenységeink során is ajánlott a kézmosás, tehát étkezések előtt, WC használat előtt és után, illetve gyakran érintett felületek érintését követően – például ajtókilincs, villanykapcsoló, távirányító –, valamint tömegközlekedési eszközök használata után.

A helyes kézmosási technikát Tóthné Tóth Tünde közegészségügyi és járványügyi felügyelő demonstrálta | Fotó: Kiss Dóra

Járványos időszakban, influenzaszezon idején javasolt a kezek fertőtlenítése, gyerekek esetében azonban nem szükséges a fertőtlenítőszer használata, törekedjünk inkább a helyes kézmosás elsajátítására – nyilatkozták a szakemberek.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában