Csúnya trükkel verte át üzlettársait a cégvezér

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció
Debrecen – Előbb vásárolt, majd nem akart fizetni a vádlott.

A másodfokú ítéletben kiszabott 2 év 9 hónap szabadságvesztést 2 évre csökkentve – végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztve – enyhítette A. László büntetését a Debreceni Ítélőtábla, jelentős kárt okozó üzletszerűen, és folytatólagosan elkövetett csalás bűntette miatt; a jogerős döntést szerdán hirdették ki.

Az első fokon eljárt Debreceni Járásbíróság 2015 áprilisában a vádlottra többrendbeli, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette miatt 2 év 9 hónap börtönbüntetést szabott ki, azzal, hogy a vádlott legkorábban büntetése kétharmad részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Továbbá kötelezte őt, hogy az egyik magánfél kft.-nek kártérítés jogcímen fizessen közel 4 millió forintot és annak eljárási illetékét, továbbá a másik magánfélnek 3,2 millió forintot, valamint a harmadiknak 6,2 millió forintot, hasonló címeken.

A másodfokon eljárt Debreceni Törvényszék 2016 januárjában A. Lászlót egy rendbeli csalás bűntettének vádja alól felmentette, a fenti összegeket pontosította, egyebekben azonban az elsőfokú ítéletet helybenhagyta. A. László fellebbezett, így került sor a harmadfokú eljárásra, mely szerdán zárult le, s melynek ítélete csak a büntetés mértékén változtatott.

A vád szerint A. László két debreceni székhelyű cég ügyvezetője volt, azonban gazdasági tevékenységet csak részben folytatott. A cég­alapítások célja a leendő, termelő tevékenységet végző sértettek megtévesztése, nekik kár okozása volt. A cégek képviseletében a sértettek bizalmának elnyerése érdekében előbb kisebb, majd később nagyobb mennyiséget vásároltak a vádlott cégei halasztott fizetési konstrukcióban, de a nagyobb beszerzések ellenértékét a vádlott már nem rendezte. Annak ellenére, hogy a pénzügyi fedezet ehhez minden esetben rendelkezésre állt a továbbértékesítés miatt. A vádlott a tartozást felhalmozó cégek könyvelési iratait elrejtette, így gondoskodott arról, hogy a tartozások fedezetéül szolgáló vagyon ne álljon rendelkezésre, a sértettek ne tudják igényüket érvényesíteni.

HBN