Csúcsforgalom a sírkertekben

Akt.:
A halottak napját megelőzően is sokan látogatnak ki a sírkertekbe
A halottak napját megelőzően is sokan látogatnak ki a sírkertekbe - © Fotó: Matey István
Debrecen – Készülnek a cívisvárosi köztemetőkben a következő napokban várható nagy tömegre.

Meghosszabbítják a nyitvatartási időt mindenszentek és halottak napja idején a sok látogató miatt a debreceni Nagyerdei Köztemetőben és a Józsai Temetőben. Az üzemeltető AKSD közleménye szerint október 27-től november 4-ig a Nagyerdei Köztemetőben ügyeletet biztosítanak a temetőgondnoki irodában.

Ugyanakkor Debrecen önkormányzata úgy döntött, hogy feloldja azt a tiltást, mely szerint szombatonként és vasárnaponként személyautóval csak 13 óra után szabad bemenni ezekre a helyekre. A behajtási díj megfizetését követően október 27-én és 28-án, valamint november 3-án és 4-én délután 1 óra előtt is lesz lehetőség erre.

A köztemetőkben közlekedésre a KRESZ szabályai vonatoznak, ugyanakkor járdák hiányában a gyalogos forgalom elsőbbséget élvez. Munkanapokon a gépjárművezetők a temetési rend figyelembevételével kötelesek közlekedni, parkolással nem akadályozhatják a forgalmat vagy a gyászmenet útját.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a köztemetők területén kívül a közterületi parkolási szabályok érvényesek, szabálytalanság esetén bírságot szabhatnak ki, vagy el is szállíthatják a járművet.

Korlátozás a környéken

November 1-jén, azaz mindenszentek napján minden lakossági, vállalkozói, személy- és tehergépjármű-forgalom tilos lesz a debreceni sírkertek területén. Ezen a napon az AKSD által indított két kisbusz előre meghatározott útvonalon közlekedve nyújt segítséget a rászorulóknak a sírok megközelítéséhez.

Gyalogosan a Nagyerdei Köztemetőbe az 1-es, a 2-es, és 3-as számú kapukon keresztül lehet bemenni. A kapuknál a köztemető nyitvatartási idejében portaszolgálat működik.

kt3Fotó: Matey István

Sírköves vállalkozók október 27-től november 4-ig nem végezhetnek sírköves munkát a debreceni köztemetők területén.

A szabályok betartását az AKSD Kft. megerősített biztonsági szolgálata ellenőrzi, de a rendőrség és a Debreceni Közterület-felügyelet is segítséget nyújt.

Október 31-én 8 órától november 1-jén 20 óráig a Nagyerdei Köztemetőbe gépjárművel kizárólag az 1-es kapun keresztül lehet bemenni, annak megközelítése a Kassai út – Hadházi út csomópont felől lehetséges. Kihajtani október 26-tól november 4-ig nemcsak az 1-es, hanem a főbejárattól a gyógyszergyár felé eső 3-as kapun keresztül is lehet.

Lezárják a közforgalom elől a Benczúr Gyula utcának a köztemető 1-es és 2-es kapui közé eső szakaszát október 31-én 8-tól november 1-jén 20 óráig. Abban az időszakban kizárólag a trolibuszok, a taxik, valamint az önkormányzat által kiállított behajtási engedéllyel rendelkező gépjárművek közlekedhetnek az útszakaszon. A Nagyerdei Köztemető 2-es és 3-as kapuját a Pallagi út felől, a Benczúr Gyula utcán keresztül lehet megközelíteni. A forgalom egyirányú lesz a Pallagi út felől. A temető 2-es és 3-as kapuja közötti parkolót az Ady Endre úton keresztül a Nagyerdei Stadion irányába lehet elhagyni. A Debreceni Közlekedési Vállalat ez idő alatt sűrített menetrend szerint több autóbusz- és trolibuszjáratot indít.

Emlékműsor, megemlékezések

A Nagyerdei Köztemetőben november 1-jén, a 2-es számú ravatalozóterem előtti területen a Csokonai Színház művészei adnak emlékműsort 14 óra 30-tól.

te2Fotó: Matey István

A hagyományoknak megfelelően az egyházak is megemlékeznek halottaikról. A református egyház aznap ugyanott 15 órától, a római katolikus egyház 15 óra 30 perctől, a görögkatolikus egyház 16 órától tart ilyen rendezvényt.

Virágárusítási szabályok

Ebben az évben is lehetősége lesz a temetőlátogatóknak több virágárusító hely kínálatából választani. Az engedéllyel rendelkező virágkereskedők és a kistermelők a köztemetőn kívül, a Benczúr Gyula utca kiépített parkolójában árusíthatják virágaikat. A Tükörtónál történő árusítást megszüntették. A megvásárolt virágokat friss csapvízzel csak akkor tudják majd meglocsolni a hozzátartozók, ha nem lesz fagy. Ellenkező esetben elzárják a vizet.

A temetőüzemeltető cég arra kéri a látogatókat, hogy a szemetet a kihelyezett hulladéktároló edényekbe tegyék. Azokat most a szokottnál gyakrabban ürítik. A sok lehulló, elszáradt falevélnek a sírokról történő eltakarításához a hozzátartozók a köztemető portáin ingyenes műanyag zsákot kaphatnak.

Az AKSD munkatársai idén is megvizsgálják az összes sírkövet. Az életveszélyesek fejkőrészét lebontják, és ráfektetik a sírra. Amennyiben ez nem lehetséges, tárolóhelyre szállítják, s erről nyilvántartást vezetnek. Az ily módon „eltűnt” sírkövekről a gondnoki irodában adnak tájékoztatást.

Bezár a hamuszóró kegyhely

A hamuszóró kegyhelyet novemberben – az időjárástól függően – téliesítik, a rendszerből leeresztve a vizet. A hamvak szórását majd csak márciusban kezdik meg újra. Az üzemeltető cég vállalja, hogy addig megőrzi a hamvakat, vagy urnafalban is tudnak bérsírhelyet biztosítani.

HBN


Debrecen - Halottak napján és az azt megelőző időszakban a DKV a Köztemető nyitva tartásához, valamint az őszi szünethez igazítja a helyi közösségi közlekedést. Október 26. és november 4. között a 3-as és 5-ös trolibuszok, valamint a 22-es, 22Y-os, 24-es és 24Y-os autóbuszok a hosszabbított nyitv...

Debrecen - A halottak napja és mindenszentek kapcsán a debreceni köztemetőkben meghosszabbítják a nyitvatartási időt. Az AKSD közlése szerint október 26-ától október 31-éig 7–19 óráig, november 1-jén és 2-án 7 és 20 óra között lehet bemenni. November 3-án és 4-én újra 7–19 óráig tartanak nyitva a...