Csokornyi program az ötven éves virágünnepen

Akt.:
Csokornyi program az ötven éves virágünnepen
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Böhm György vadállati élményt ígér a karneváléj résztvevőinek.

A virágkötők mosolyszerző napján, kedden számoltak be arról, hogy az ötvenéves Debreceni Virágkarnevál hetén mennyi minden okozhat majd örömet az érdeklődőknek. Augusztus 13. és 21. között a cívisváros több pontján programok színesítik majd a mindennapjainkat. Az államalapítás ünnepén, a virágkocsis felvonulást követően 1500 fellépő szórakoztatja majd egy elképesztő show-val a Nagyerdei Stadion közönségét. A régió egyik legnagyobb turisztikai eseményét öt évtizede rendezték meg először, azóta mindössze három évszám maradt ki a virágünnep történelemkönyvéből.

– Az elmúlt ötven esztendőben 550 virágkocsi vonult végig Debrecen főterén, öt kontinens, hatvanezer fellépőjének produkciójával körülölelve, a régió nevezetességének megvalósulását százezren segítették és százmillió szál virág született újjá egy-egy virágkompozíció alkotóelemeként – sorolta Papp László a keddi tájékoztatón. A polgármester hozzátette: évről évre igyekeznek újítani a tradicionális eseményen.

A képre kattintva galéria nyílik! A képre kattintva galéria nyílik! ©

Idén egy elektromos hajtású virágkocsit helyeznek „tesztüzembe”, a következő években már e környezetkímélő akkumulátoros jármű szállíthatja az összes szemgyönyörködtető sziromszobrot. – A Debreceni Egyetem Műszaki Karán kifejlesztett kocsi jelenleg ötven kilométert képes megtenni húsz kilométer per órás sebességgel – világított rá Bács Zoltán kancellár. A felsőoktatási intézmény 2008 óta vesz részt a virágünnepben, ez évben programhelyszínként is szolgál. A 108 méteres homlokzatra vetített képekkel „újrafestik” az impozáns épületet.

Bordos Zsolt 3D mapping művész elmondta: a technológia alkalmazói a fényekkel, árnyékokkal, perspektívával játszanak, egészen különleges illúziókat teremtenek. A cívisvárosba a legmodernebb, óriásfelbontású képek megmutatására alkalmas eszközöket hozzák, amely technikai kuriózumnak számítanak. Böhm György, Jászai-díjas, Nádasdy Kálmán-díjas rendező a karneváléj műsorával a saját életimádatát igyekszik a közönségnek. Úgy fogalmazott, vadállati Bókai Zoltán rockzenész, karmester kifejtette: az est zenei szerkesztése során Magyarország dalai mentén indultak el, egy blokkban idézik az ötvenedik évfordulóját ünneplő Táncdalfesztivált, de musicalek is felhangzanak majd a monumentális eseménysoron. Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője a múltidézés után felhívta a figyelmet a Főnix és a Hajdú-bihari Napló közös fotó-, illetve sztoripályázatára. Szólt a Galiba Junior Virágkarneválról, a P. A. S. O., a Kodály Filharmonikusok, a Habana Social Club Debreceni Helyőrség Zenekar és Gájer Bálint koncertjéről.

HBN–HABE