Csökkent az antiszemita gyűlöletcselekmények száma tavaly Magyarországon

Budapest – Európában nőtt, Magyarországon viszont csökkent az antiszemita gyűlöletcselekmények száma 2018-ban – közölte a magyarországi antiszemita incidensekről szóló éves jelentése alapján a Tett és Védelem Alapítvány pénteken az MTI-vel.

Azt írták, tavaly 32 antiszemita gyűlöletcselekményt regisztráltak, néggyel kevesebbet, mint 2017-ben. 2016-ban 48, 2015-ben 52, 2014-ben pedig 37 ilyen eset történt.

A 2018-as esetek közül három támadás, tíz rongálás, 19 pedig gyűlöletbeszéd volt. Az elkövetők minden esetben férfiak voltak, szervezettséget nem állapított meg az alapítvány – tudatták.

Hozzátették, 2018 áprilisában kiemelkedően magas volt az ilyen cselekmények száma.

Kitértek arra is, az antiszemita gyűlöletcselekmények száma 2018-ban jelentősen növekedett Európa két legnagyobb zsidó közösségével rendelkező országában, Nagy-Britanniában és Franciaországban. Előbbiben egymillió lakosra 25, utóbbiban 8,1 ilyen cselekmény jut. Magyarországon ez a mutató 3,4 – fűzték hozzá.

Az alapítvány hat éve készít éves jelentést az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet által javasolt módszertan alapján az előző évben történt antiszemita gyűlöletcselekményekről.

– MTI –