Helyi közélet

2013.08.06. 15:21

Jockey a kabai strandon

Kaba - Elszármazottak és betelepülők is gyógyulnak a fürdőben.

Kaba - Elszármazottak és betelepülők is gyógyulnak a fürdőben.

Ha a Dallast Kabán forgatják, Jockey Ewing nem olajban, hanem termálvízben fürdik – hallom a meteoritjáról ismert település strandján a helyben lakó Pétertől, aki szerint sokan nem is tudják, micsoda kincs az, ami egy karnyújtásnyira van tőlünk. A fiatalember a szabadnapját kihasználva látogatott ki. A gyermekeivel a termálmedencében úszkáló férfi azt mondja, megelőzték a szomszédos Hajdúszoboszlót, náluk ugyanis már a múlt század elején felbugyogott a termálvíz a mélyből.

Vendégszerető kabaiak

A strand területe ekkoriban Szabó Mihály birtoka volt, aki 1908-ban kutat fúratott, a 150 méteres mélységből pedig 40 Celsius-fokos, ásványi anyagokban gazdag vizet hoztak felszínre. A fürdő azonban csak az 50-es években épült meg. Legutóbb 2007-ben modernizálták, akkor vízforgatókkal szerelték fel a medencéket. Ma két termál- és egy-egy úszó- illetve gyermekmedence várja a felüdülésre vágyókat, akik között visszajáró vendégek is szép számmal akadnak.

Ezek egyike a Kabáról 40 éve elszármazott Balogh Sándor, aki minden alkalommal, amikor hazalátogat, megmártózik a strandon, hogy reumatikus fájdalmait enyhítse. – Valósággal újjászületek itthon! – így a nyugalmazott tűzoltó ezredes, aki a hátfájását kezeli a gyógyvízben. Szintén nyakig merül a termálban Hans és Sissi. A német nyugdíjas pár 15 éve Ebesen tölti a nyarakat, és gyakran megfordulnak a kabai strandon. – Páratlan az itteni vendégszeretet – jelenti ki a férfi, aki hozzáteszi: a tömeget sem szeretik, ezért ideális hely számukra a Kaba.

Napernyőerdő

Kétségtelen, nincsenek sokan a strandon, pedig ott jártunkkor kúszott eddig a legmagasabbra a hőmérő higanyszála idén nyáron. Borbély Alfréd intézményvezető viszont azt mondja, a forró hétvégéken 600-nál is több jegyet értékesítenek. Talán az alacsonyabb vendégszámnak is betudható, hogy olyan tiszta mosdót vehetnek igénybe a fürdőzők, mint amilyenből kevés van a megyében.

A napozni vágyóknak sem lehet okuk a panaszra. Árnyékos helyen pihenni viszont csak a legkorábban érkezők tudnak, hiszen nincs elegendő és kellően terebélyes fa, ami a nap tűző sugaraitól védelmet nyújthatna. Néhány éve elkezdődött egy fásítási program, ennek eredménye azonban még várat magára. Addig, amolyan áthidaló megoldásként, napernyőkkel igyekeznek enyhíteni a látogatók komfortérzetén.

A Miskolcról érkezett Györgyöt viszont ez nem zavarja. Ugyanakkor szóvá teszi, kár, hogy éppen a kánikulában romlott el a fagylaltgép. A büfében azt mondják, ezen a napon már nem is lesz fagyi. Emellett lángost sem érdemes keresni a vendéglátóhelyen, mivel a magyarországi fürdőzés mellé elengedhetetlen csemegével nem szolgálnak a kabai strandon. Van viszont termálvíz, mondhatni korlátlanul. – Remélem, ezt a helyet nem hagyják a cukorgyár sorsára jutni – mondja Péter. – Nem túl nagy, de szeretjük. Jockey is szeretné, ha itt élne.

HBN-SZZSL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában