Csökkent az álláskeresők száma augusztusban

Budapest, 2015. szeptember 29, kedd (MTI) – Csökkent az álláskeresők száma augusztusban az egy évvel korábbihoz és az előző hónaphoz képest is a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint.

Az augusztusi zárónapon 339 ezer álláskereső szerepelt a szervezet nyilvántartásában, az egy hónappal korábbinál 6,4, az egy évvel azelőttinél 51,6 százalékkal kevesebb – közölte az NFSZ a honlapján. A szolgálat adatai szerint 2002 óta nem volt ilyen alacsony az álláskeresők száma augusztusban.

A múlt hónapban összesen 42,6 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét az illetékes kirendeltségen, 13,2 százalékuk első alkalommal regisztrált. Az új belépők száma egy év alatt 22 százalékkal esett vissza.

Az álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 7,6 százalék, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 4,9 százalék volt.

Az adatok szerint 167,2 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, ennek 31,5 százaléka álláskeresési ellátásban, a többiek szociális jellegű támogatásban részesültek. Az álláskeresők több mint fele semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott a hivatal adatai szerint.

A múlt hónapban 44,9 ezer, az összes álláskereső 13,3 százaléka pályakezdő volt.

Összesen 100,1 ezren, az álláskeresők 29,7 százaléka tartósan, vagyis több mint egy éve keresett már munkát, ami 5,1 százalékponttal jobb arány az egy évvel korábbinál.

A foglalkoztatók összesen 50,1 ezer üres álláshelyet jelentettek be a múlt hónapban, aminek 65,5 százalékához igényeltek támogatást. Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 32,9 ezer volt, ebből 20,5 ezer a közfoglalkoztatás körébe tartozott.

Augusztusban a foglalkoztatók 867 munkavállalót bocsátottak el csoportos létszámleépítés során, közülük 318 embert a fővárosban.

– MTI –