Meg kell zabálni

2019.07.01. 15:20

Cukiság: zászlós farkú kolobusz született a debreceni állatkertben

A neme még rejtély, de a vendégek már láthatják.

Fotó: Matey István

Remekül érzik magukat a zászlós farkú kolobuszok a debreceni állatkertben: ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy szinte minden évben új jövevénnyel lepik meg az intézmény dolgozóit és látogatóit. A héttagúra bővült kolobuszcsalád legifjabb tagja mintegy hat hónapos vemhesség után, június 22-én látta meg a napvilágot – tudatta közleményben az állatkert. Mint írják, féltő szülei mellett az egész család gondoskodik róla, így négy nagy testvére is. Nemét ugyan még nem lehet tudni, de a kis csöppség már a nagyközönség számára is látható.

 

A ritka cerkófféle különlegessége, hogy hófehér szőrrel születik, majd fokozatosan vált át jellegzetes, fekete bundájára, hátán fehér kabáttal és farkán szintén fehér zászlóval.

Az Afrika középső részein őshonos zászlósfarkú kolobusz, vagy más néven fehérzászlós gereza esőerdőkben és szárazabb vidékek erdeiben is előfordul. Kizárólag növényi táplálékot fogyaszt: friss zöld leveleket, gyümölcsöket, fák kérgét és fűfélék magvait. Díszes szőrméje miatt a 20. század első felében az orvvadászat a kihalás szélére sodorta a fajt. Az intenzív vadászat miatt a ma is megritkult állományú zászlós farkú kolobusz szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában