Helyi közélet

2013.04.08. 13:32

A belvíz a terményárakra is hatással lehet

Budapest - A belvízzel elöntött területek közel fele mezőgazdasági területet érint az országban.

Budapest - A belvízzel elöntött területek közel fele mezőgazdasági területet érint az országban.„A belvizes területek közel fele mezőgazdasági területet érint, ami késlelteti a tavaszi munkálatok megkezdését. Az ebből adódó károk növelik a fajlagos költségeket és ezzel együtt a terményárakat, ennek mértékét azonban nehéz megbecsülni, mivel az árakat alapvetően a világpiac határozza meg” – nyilatkozta Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.

71 ezer hektár

„Mivel a belvízzel borított területek közel fele, mintegy 71 ezer hektár mezőgazdasági terület, ezért egyre fokozottabb figyelem irányul a károk enyhítésére. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a belvíz miatt a tavasszal elvégzendő munkákat később lehet elkezdeni, így a szokottnál jóval rövidebb idő áll majd a gazdák rendelkezésére. A következő hetek időjárása – a csapadékos időszak elhúzódása, illetve az ezt követő felmelegedés mértéke – tehát kulcsfontosságú lesz a mezőgazdasági termelők számára” – hangsúlyozta Tresó István.

Kárenyhítő alap

„A Vidékfejlesztési Minisztérium múlt héten már bejelentette, hogy a mezőgazdasági termelők igénybe vehetik a kárenyhítő alapot a belvízkárok enyhítésére. Ennek ellenére a termelésből ideiglenesen kieső területek, illetve az esetlegesen alacsonyabb termésátlagok hatással lehetnek a terményárakra. Ennek mértéke azonban még kérdéses, mivel a mezőgazdasági termékek árait kevésbé a hazai piac, sokkal inkább a világpiac mozgatja” – tette hozzá a szakértő.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában