trendek, tippek, trükkök

2020.05.24. 11:30

Kijár a gondozás a karanténszakállnak: újra divat borbélyhoz járni

A hosszabb szakáll és a rövidebb borosta is trendi, a lényeg, hogy ápolt legyen.

Fotó: Kiss Annamarie

A szépségápolás nem csak a nők privilégiuma, napjainkban egyre több férfi ismeri fel, hogy az ápolt, rendezett megjelenés nem csorbít a maszkulinitásukon. Manapság egyre több borbély­üzlet nyílik ismét, ahová kifejezetten férfi vendégeket várnak, igény szerint hajat és arcszőrzetet is igazítanak. A Napló egy debreceni borbélyt, Herédi Rolandot kérdezte a tapasztalatairól.

Herédi Roland | Fotó: Kiss Annamarie

– Úgy látom, egyre igényesebbek a férfiak a hajukra és a szakállukra egyaránt. Fontosnak tartom, hogy ők is adjanak magukra, hiszen ezáltal sokkal jobb lesz a közérzetük is. Ha jön egy vendég, mindig a stílusához illő fazont ajánljuk neki, és sok esetben nyitottak is a tanácsainkra. Akadnak olyanok is, akik akár hetente visszajárnak, hogy mindig rendezett legyen az arcszőrzetük – mondta.

Megtudtuk, a szakálltrendet illetően szóba jöhetnek a hosszabb fazonok és a rövidebb borosta is. – Magyarországon az angol trendek dominálnak, a borzosabb, tépett és natúr hullámok számítanak most divatosnak. Az, hogy valakinek milyen szakállat ajánlunk, függ a hajától és a stílusától is. Három-négy éve még nem volt annyira felkapott az átmenetes szakáll, mint most, ami azért fontos, hogy ne üssön el a hajtól – mondta Roland.

„Azt tapasztalom, hogy Debrecen külföldhöz, de még Budapesthez képest is le van kicsit maradva, ami a trendeket illeti. Minden korosztály megfordul nálunk, általában a fiatalok vevők az újításokra. Az idősebb korosztályban is van egy-két »bevállalósabb« vendég, de ők inkább a diszkrétebb stílust részesítik előnyben”

– tette hozzá.

Balzsammal, olajjal

Roland a szakállápolás kapcsán elmondta, hogy akinek rövidebb borostája van, érdemes szakállbalzsamot használnia, mely puhítja az arcbőrt és -szőrzetet is. – A hosszabb szakállat célszerű erre kifejlesztett olajjal ápolni, hogy a szakáll végeibe is eljusson a tápanyag. A gön­dör vagy erősen hullámos szőrzetnél fontos, hogy olajozás után hideg levegővel szárítsák meg azt. Ma már nagyon sokféle termék kapható, akár sampont és kondicionálót is lehet alkalmazni – mondta a borbély. A bajusz kapcsán megemlítette, hogy habár sok embernek jól áll, ma már egyre kevesebben viselik. Úgy véli, a bajusz az elegánsabb stílushoz passzol igazán.

A szakáll teszi a férfit?

Roland szerint egyértelműen férfias kisugárzást kölcsönöz a szép, ápolt borosta vagy szakáll viselése, mely a hölgyeknek is imponál. Azonban arra is kitért, hogy nem mindenkinek nő úgy az arcszőrzete, ahogyan szeretné.

Hangsúlyozta, a lényeg az, hogyha az ember belenéz a tükörbe, akkor legyen jó a komfortérzete, az pedig teljesen mindegy, hogy szakállal vagy anélkül.

VK

Érdekességek a szakmáról

A 16. sz. során céhesedett. Szappan, kenőcs, tapasz, pólya anyaggal, ecsettel, réztányérral, borotvával, ollóval, de fogóval, köpölyözővel, késsel is dolgozott, mert a borotválás, hajnyírás mellett sebészkedett is: fogat húzott, eret vágott, sebet kezelt, amputált. A borbélyok többsége katonai szolgálata idején tanulta meg e mesterséget.

Kezdetben a szerzetesek közt is volt érvágó, vércsurgató borbély. IV. Orbán 1263-ban a gyógyító magyarországi szerzeteseknek megengedte, hogy az akadémiákon csonkolást stb. tanuljanak.

Amikor 1279-ben a budai zsinat megtiltotta a papoknak a csonkolással, vérrel, sebbel való foglalkozást, a borbélysebészek hirtelen nagy tekintélyre tettek szert, műhelyt nyitottak, ahol hólyaghúzó, vértisztító tapaszokat is előállítottak.

A 18. századig a borbély halottkém és járványorvos is volt. Ekkor vette át tőle a sebészetet a vizsgát tevő felcser, és ekkor vált el tőle a paróka hatására a saját hajat „fodorító” fodrász.

Csokonai Vitéz Mihály édesapja Debrecenben neves borbélyként működött, recepteket is írt – írja a Magyar Katolikus Lexikon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában