Csodák a kis hajdú-bihari falu temploma körül

Akt.:
Csodák a kis hajdú-bihari falu temploma körül
© Fotók: Kovács Péter
Tépe – Csodákat rejtenek a falu ódon református temploma körüli épületek, és programoknak is helyet adnak olykor.

Nyugalmat áraszt magából a tépei református templom. Mintha a tél végi szél sem zúgna olyan erősen körülötte, és a kertjében a tavaszváró természet is barátságosabb képét mutatná. Oláh Attila, az ezerlakosú falu református lelkésze társaságában sétálunk a templom, illetve a közelében lévő egyházi épületek között.

– 1635-re datáljuk a templomunk építését. Akkor még torony nélkül épült, 700 embert lehet leültetni benne. Építésekor volt a legnépesebb Tépe, akkor körülbelül 1600-an laktak itt. A településen élők a helyben készített téglából, a folyókon leúsztatott faanyagból, hitből, szeretetből, meggyőződésből, a jövő reménységéért önként építették fel a most már nagynak tűnő templomukat. Torony csak jóval később, 1805-ben készült hozzá – meséli Oláh Attila.

Fotó: Kovács Péter

Néhány épülettel odébb befordulunk egy régi, de láthatóan szépen rendben tartott épület udvarára. Kívül tornác, padlásfeljáró a bolthajtások alatt, a klasszikus hármas osztatú épületbelső helyiségeiben kemence, sut, padka, nyitott kéményt idéző füstterelő, réges-régi használati tárgyak… Mintha múzeumba léptünk volna!

Fotó: Kovács Péter

– Igen, kiállítóhely, tájház, falumúzeum; ki hogyan nevezi – válaszolja kérdésünkre a lelkész. – A parasztbarokk stílusú parókiaépületet 1790-ben húzták fel, és természetesen az évszázadok nyomot hagytak rajta. Falai omladoztak, teteje beszakadt. A gyülekezet összefogásával, munkájával és más támogatásokból 2007-2008-ban eredeti állapotába állítottuk helyre. II. József, a kalapos király katonai térképein is rajta volt már a ház. Most dédapáink, nagyapáink korabeli, helyben összegyűjtött használati tárgyait mutatjuk itt be. Várjuk a látogatókat, de jönnek is, például a Hajdúszoboszlón üdülő vendégek.

Nevek, dátumok, életek

Már nem megyünk ki az udvarra, az épületen belül folytatjuk az utunkat az utca­front felé. Láthatóan fiatalabb épületrészbe érkezünk. Mint megtudjuk, ez az 1867-ben épített gyülekezeti ház, amely ugyancsak hármas osztatú. Napjainkban is a gyülekezeti élet helyszíneiként funkcionál. Télen itt tartják az istentiszteleteket, a dalárda is itt próbált a korábbi években, és van egy irodarésze is. Ebben kínál hellyel vendéglátónk, majd az egyik szekrényből nagyon régi könyvet vesz elő.

Fotó: Kovács Péter

– 1751-től napjainkig az egyházközségünkben születettek, megkereszteltek és elhalálozottak nevét és életeseményeik fontosabb dátumait tartalmazza ez a könyv. Ha fellapozzuk, megtudhatjuk belőle, hogy sajnos sok gyermek halt meg a korabeli időkben, aztán azt is láthatjuk, hogy csak kevesen éltek meg magas életkort, illetve ami érdekesség még, hogy miként változtak a keresztnevek az elmúlt évszázadokban. De itt őrizzük az egyházközségünk nagy becsben tartott klenódiumait is.

Segítségtől a verselésig

Egy kistelepülésen a református egyház természetesen nemcsak a hitéletből veszi ki a részét, hanem karitatív tevékenységet is végez, sőt kulturális programokat is szervez. A református szeretetszolgálat közfoglalkoztatottjai, valamint a házi gondozónők nap mint nap felkeresik, akár többször is a segítségre szorulókat. A Magyar Református Szeretetszolgálat foglalkoztatottjai végzik a templom és az egyház többi épülete környékén lévő parkok karbantartását is.

Fotó: Kovács Péter

– Márciusi nemzeti ünnepünk alkalmából az idén már tizedjére rendezzük meg a szavalóversenyünket felnőtteknek és diákoknak. Ha lehetőségünk adódik, vendég igehirdetőt, történészt is hívunk előadást tartani az 1848–49-es eseményekről. Az ünnepi alkalmat szeretetvendégséggel kapcsoljuk össze – részletezi az erre az évre tervezett programjaikat Oláh Attila. – Virágvasárnap a gyermekeknek az ünnepi készülődéshez illő kézműves-foglalkozást tartunk. Ezt összekapcsoljuk a húsvéthoz kapcsolódó bibliai történetek ismertetésével. A Nagyhéten csigacsináló versenyt tartunk, természetesen bibliai felvezetéssel. A versenyre nevezett csapatok, helyi civil szervezetek, önkormányzat, szociális otthon, egy-egy kilo­gramm tésztát kapnak, amiből a legrövidebb idő alatt és legszebb küllemű levesbe valót kell elkészíteniük. Pünkösd első napja hagyományosan a konfirmáció ünnepe. Ezt összekapcsoljuk egy zenei előadással; általában Bakó Gergő, trombitaművész ad koncertet. Pünkösd második napján az 50 éve konfirmáltak találkozóját tartjuk. Trianonról a dalárda közreműködésével emlékezünk meg. Június végén pedig az idén már 16. alkalommal tartjuk az egyhetes hittantábort. Ide a környékről is jönnek gyerekek. Bibliai történeteket ismertetünk és beszélünk meg, kézműves-foglalkozások vannak.

Mindenben sokat segítenek az iskola pedagógusai. A táborzáráskor családi istentiszteletet tartunk, azon énekkel és zenével közreműködik a kántor ikerpár, Kovács Adrienn és Kovács Barbara. Az újkenyér ünnepén a gyülekezeti tagoknak közös szalonnasütést tartunk, itt fellépnek a Kék-Kálló Citeraegyüttes tagjai. Októberben a reformáció ünnepéről emlékezünk meg. Október 23-án pedig a Tépei Forradalmi Bizottság tagjainak emlékére a templom előtt állított kopjafát koszorúzzuk meg. Az 1956-os Büszkeségpont pályázat támogatásával 2017-ben alakítottunk ki egy emlékhelyet, a korábbi kopjafa köré. Advent időszakában úrvacsorával, istentisztelettel, vasárnaponként pedig zenés adventi istentisztelettel készülünk Jézus megszületésére. Mindemellett kirándulni is jár a gyülekezet. A Partiumba Bihardiószegre, Erdélybe pedig Magyarbikalra. Mindkét helyen testvérgyülekezetünk van. Sokat jelent ez a két testvérkapcsolat. A közösségre építő hatással van, emellett mély emberi kapcsolatok születnek itt.

– Kovács Zsolt –


Folyás - A folyási rom környékén magyar katonák vannak eltemetve. A Debrecentől nagyjából 63 kilométerre lévő falut, Folyást vettük célba, ahol a település melletti elhagyatott templomromot, illetve a közvetlenül mellette lévő tavat látogattuk meg. Meglepetésünkre egy elkerített helyszín fogadott...

Földes - Kovács András lelkipásztor a bizottság jelenlétében felfeszítette az egyszerű fadoboz fedőlapját. A közelmúltban megnyílt helyi értékeket bemutató állandó tablókiállításon 26 érdekes, a település múltjába bepillantást adó értékkel találkozhat a látogató. Köztük van a református templom h...