Csípős hajnalokkal búcsúzott a fagyveszély

Csípős hajnalokkal búcsúzott a fagyveszély
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Alaposan visszaesett a hőmérséklet május harmadik hetére, a csapadékos időt szárazabb váltotta.


A 16-ával kezdődő hét meglehetősen hűvösen indult, a korábbi nagy csapadékot okozó légörvény hátoldalán több hullámban érkezett hideg, de már szárazabb levegő a Kárpát-medencébe. Ennek köszönhetően a csípős hajnalokat visszafogott nappali felmelegedés követte.

Lassan, de biztosan

A Nyírség egy-egy mélyebb fekvésű, szélvédett pontján – a talaj mentén – fagypont közelébe süllyedt a hőmérséklet, de két méteres magasságban sehol sem regisztráltunk fagyot a térségben.

A hét középhőmérséklete mintegy 4 fokkal maradt el az ilyenkor szokásostól, s ebben nagy szerepet játszottak az időszak első felének hűvös napjai a maguk 16-18 fokos maximum értékeivel. Főként a nagy hőigényű növények fejlődését fogta vissza a hideg idő, ám a hét második felére megérkezett a lassú, de annál biztosabb felmelegedés. A minimumok lassan megközelítették a 10 °C-ot, míg a napi csúcshőmérséklet a hét legvégére már mindenütt 25 fok fölé szökött. A talaj felszíni hőmérsékletnek napi középértéke eleinte 12-13, majd egyre inkább 14-15 fok között alakult, helyenként már e fölé is emelkedett.

Csak elszórtan esett

A száraz levegőben a csapadékhajlam is csökkent, elszórt záporesőn, egy-egy gyenge zivataron kívül számottevő csapadék nem hullott Észak-Tiszántúl területén. Egyedül Szabolcs-Szatmár-Bereg megye északi és keleti felében haladta meg területi átlagban is a 2-3mm-t a csapadék heti összege. A kevés csapadék a korábbi csapadékhullámot követően egyelőre nem okozott problémát, a kedvező telítettségű alsó talajrétegek mellett a felső 20 cm nedvességkészlete is megfelel a szabadföldi vízkapacitás 60-75%-ának, ami optimális a növényi fejlődés és a talajmunkák szempontjából egyaránt. Sokat sütött a nap, 10-25%-kal több napos órát számlálhattunk, mint amennyit az utóbbi 30 év átlagában várhattunk volna az elmúlt 7 nap során. Az aktuális mezőgazdasági munkák és az állományok számára kedvező időjárás bizony a kártevők számára is az volt: a nagy hőingadozás és az ennek révén keletkező bőséges hajnali harmat a lisztharmat-féle gombás kórokozók terjedését, míg a később erősödő felmelegedés a rovarkártevők és számos egyéb kórokozó szaporodását segítette. Az elkövetkező időszak várhatóan továbbra is magas hőmérséklete – különösen, ha csapadék is érkezik – ezt az állapotot fenntartja, így a védekezésre érdemes különös gondot fordítani.

– DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –
hirdetés