Csipkétől a bálás szalmáig: Egyeken dübörög a közmunka

Közmunkával készültek az utcabútorok és a díszburkolat is
Közmunkával készültek az utcabútorok és a díszburkolat is - © Fotó: Kovács Péter
Egyek – A közfoglalkoztatás terén komoly eredményeket tud felmutatni az egyeki önkormányzat.

Legalábbis erről tanúskodik Ecsedi János alpolgármester tájékoztatása. A közfoglalkoztatottak tevékenysége igencsak szerteágazó. A helyi sajátosságok megőrzése munkaprogramban csipkét készítenek, de itt működik a képzőművészeti alkotótábor is. A járdák karbantartásában, az utak stabilizálásában 135 személyt tudnak foglalkoztatni. Működik a betonelemgyártó üzem, amelynek munkacsarnokát most bővítik 1200 négyzetméter nagyságúra.

Árpát, mákot és cirkot is

A másik fő tevékenység a mezőgazdaság. Több mint 30 hektáron termesztenek konyhakerti növényeket, amely egyrészt ellátja a 600–800 adag ételt produkáló közkonyhát, másrészt hűtőházba, fagyasztókamrába kerül. Ez utóbbi ugyancsak pályázati pénzből valósul meg. A konyhára való zöldségek mellett árpát, mákot és cirkot is termelnek Egyeken.

A bioprogram keretében a jelenleg 4, de hamarosan 7 biokazán táplálására hasznosítják az önkormányzati területekről kikerülő, éghető növényi részeket. A biokazánok üzembeállításával a közintézmények fűtése olyannyira költségtakarékos lett, hogy az elmúlt évre a költségvetésben például már csak 60 ezer forintot különítettek el fűtésre. Azt is csak a biztonság megléte miatt, ha meghibásodik a biokazán.

A belvizes programban a belvízelvezető rendszert tartják karban, valamint a volt vályogvető-tavat teszik rendbe.

HBN–KZS