Csillapodnak az indulatok Angliában?

Akt.:
Lewis Hamilton és Nico Rosberg
Lewis Hamilton és Nico Rosberg - © Fotó: Amber PR
Vasárnap kiderül, ki lép Clark, Brabham, Lauda, Prost, Mansell és Schumacher örökébe.

A száguldó cirkusz csapatai nem pihenhetnek, a hétvégi Osztrák Nagydíj után egy tradicionális pályára, a Brit Nagydíj helyszínére érkezik a mezőny az előttünk álló víkendre.

Nem akárhová mennek a Forma–1-es alakulatok, hiszen Angliát az autósportok bölcsőjeként aposztrofálják. Óriási múlttal rendelkezik a szigetország, ahol 1950 óta minden évben rendeznek F–1-es nagydíjat. Jim Clark, Alain Prost, Nigel Mansell, Jack Brabham, Niki Lauda, Michael Schumacher csak néhány a nagy nevek közül, akik több alkalommal is felállhattak a dobogó tetejére Angliában. Ez a nagydíj a csapatok nagy részének a hazai futama lesz, így nem meglepő módon a legtöbb istálló számára presztízskérdés a győzelem elérése – fogalmaz az Amber PR.

A pilóták nagyon várják a hétvégi megmérettetést, szinte mindenki szuperlatívuszokban beszél a versennyel és a pályával kapcsolatban. (Silverstone azon kevés helyszíneknek egyike, ahol a versenyzők szerint hallani lehet a nézők kiabálását a lelátókról.) Ez az a futam, amit mindenki vár, és amelyet mindenki nagyon szeretne megnyerni.

Rosberg bakija

Az előző fordulóban, Ausztriában a verseny utolsó körében Nico Rosberg és Lewis Hamilton tusájából a német pilóta jött ki vesztesen – többszörösen is. Egyrészt elvesztette az első helyet, s csak a negyedik pozícióban tudott célba bicegni törött elsőszárnyú autójával, másrészt több büntetést is kapott a verseny leintését követően veszélyeztetésért és baleset okozásáért. Bár az egyéni ponttáblán jelenleg vezető Mercedes-pilóta biztos abban, hogy nem ő volt a vétkes a balesetben, tíz másodperces büntetést kapott, illetve két büntetőpontot írtak addig hófehér szuperlicenszére. Emellett szóbeli megrovásban is részesült a szárny nélküli versenyzésért. Rosberg ennek ellenére megtarthatta a negyedik helyet, s az azért járó pontokat, ami jól jöhet még számára a végső elszámolásnál. Nico Rosberg és Lewis Hamilton kapcsolata idén sem lett jobb, sőt! Niki Lauda egy televíziós interjúban elárulta, Bakuban a britet annyira felidegesítette, hogy Rosberg lett a rajtelső, hogy a Mercedesnél lévő szobájában tört-zúzott, teljesen tönkre téve annak berendezését. Kérdés, a Mercedes pilótáinak elég volt-e ez az egy hét arra, hogy lecsillapodjanak, vagy személyes küzdelmük tovább folytatódik?

A verseny és a pálya

A silverstone-i aszfaltcsíkot 2010-ben átépítették, a lassú és gyors kanyarok elegye azt a célt hivatott kiszolgálni, hogy a nézők jobban átlássák a pályát és az előzési manővereket. A vonalvezetés nem csak az autóknak és pilótáknak, de az abroncsoknak is nagy kihívás, a pálya a lassú, közepes és gyors kanyarok megfelelő kombinációja.

Az 52-körös Brit Nagydíj vasárnap 14 órakor kezdődik (tv.: M4 Sport). A pálya hossza 5,891 km, a teljes versenytáv 306,198 km. A pályarekordot az átépített pályán Mark Webber tartja 2013-ból, ideje 1 perc 33,401 másodperc.

HBN
hirdetés