Csillagot az etetőkre!

Csillagot az etetőkre!
© Illusztráció: getty images
Vasárnapra virradóra megdőlt a hazai napi hidegrekord: a Pest megyei Tésán -28,1 Celsius-fokig süllyedt a hőmérő higanyszála, és amíg ott süllyedt, öt év kihagyás után ismét korcsolyaversenyt rendeztek a sóstói jégen. Hoványi Péter jegyzete.

Az elmúlt évek melegrekord-sorozata mindenkit hozzászoktatott a tavaszias télhez, ezért a szokatlan időjárásra többek között krízisközpontokkal, vészforgatókönyvekkel, tűzifaosztással, kabátgyűjtéssel készültek az illetékesek és az önkéntesek.

Míg a farkasok ordítottak, a Nyíregyházi Állatpark sarkvidékről elszármazott lakói örvendeztek, a jegesmedve-jegyespár éppen a hidegnek köszönhetően melegedett össze. Valószínűleg a fókákat és a pingvineket sem viselte meg különösebben a hétvége, a háziállatok viszont tömegesen költöztek be gazdáik lakásába – például a mi kisszobánk albérlője néhány napja a Vattacukor névre nem hallgató nyúl.

A vadak ugyancsak emberi segítségre szorulnak ilyenkor, legyen szó jégbe fagyott hattyúról vagy éhező őzekről. Utóbbiakról a vadásztársaságok gondoskodnak, a nálunk áttelelő, hóban-fagyban élelmet alig találó madarak túléléséért viszont mindnyájan tehetünk. Esetükben fontos a folyamatosság, mert odaszoknak az etetőhöz, képesek messziről is visszatérni, és ha abbahagyjuk az élelmezést, azzal rengeteg madarat hozhatunk nehéz helyzetbe. A pörköletlen mag, a sótlan szalonna és a gyümölcs életet ment, akárcsak a víz – tartós fagyban ugyanis tollas barátaink nehezen találnak folyékony halmazállapotút. Annak pedig, aki nem éri be ennyivel, hanem Michelin-csillagos madáretetőről álmodozik, figyelmébe ajánlom: a vörösbegyek kedvence a sajt.

Hoványi Péter
hirdetés