Csiga, pálinka, hús, vér és jó hangulat

Akt.:
Csiga, pálinka, hús, vér és jó hangulat
© Fotó: Kovács Péter
Polgár – Disznóságok polgári módra, avagy a hurka-pite fesztiválján voltunk.

Hatodjára rendezte meg a város a disznótoros ételéről, a hurka-pitéről elnevezett fesztiválját a kisváros főterén szombaton. Bár délelőtt még kitartóan esett, délutánra azonban ha ki nem is sütött a nap, de már szabadtéri programra kiváló idő volt, így sokan kilátogattak a megyében egyedülálló fesztiválra.

A disznótorost készítő csapatok reggel hat órakor szúrták meg azokat a malacokat, amelyek életüket és vérüket adták a gasztronómiai finomságok elkészüléséért. Hurka, kolbász, tepertő, hagymás vér, orjaleves és a térség sajátos étele, a hurka-pite került a zsűri asztalára. Persze a fogópálinka-verseny sem maradt el, a nemes italokat szakértő zsűri bírálta el, és estére megnevezték Polgár város 2019. évi pálinkáját. A nyugdíjasklub tagjai egész délelőtt csigatésztát sodortak, s az az ebédre felszolgált levesben végezte. Az elkészült hurkát, kolbászt és fűszeres húst egy első világháborúban rendszeresített, fával fűtött katonai sütőszekéren készítették el. A reggeli hagymás vér után egész nap lehetett hurka-pitét kóstolni.


Fotók: Kovács Péter

A délután és az este a szórakozásé volt; a helyi és környező települések hagyományőrző csoportjait este sztárvendégek váltották a színpadon.

KZS