Cserélni kell a Széchenyi utcai vízcsövet

Akt.:
Május 15-én a Széchenyi utca Piac utcai torkolatánál történt csőtörés, emiatt komoly dugó alakult ki a belvárosban
Május 15-én a Széchenyi utca Piac utcai torkolatánál történt csőtörés, emiatt komoly dugó alakult ki a belvárosban - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Májusban rövid időn belül kétszer történt csőtörés a forgalmas belvárosi utcán.

Előrehozza a Debreceni Vízmű a Széchenyi utcai vízhálózat felújítását – adta hírül a társaság honlapján. Ezt az önkormányzat által megrendelt aszfaltozási munkákkal indokolták, hogy az új réteget öt éven belül lehetőleg ne kelljen felbontani.

Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

Mint írják, bár a vízvezeték KM-PVC műanyagcsőből épült az 1970-es években, az elmúlt napok eseményei bizonyították, hogy a rekonstrukció indokolt. Az első generációs műanyag csövek ugyanis az elvárt minimális 50 éves élettartamot nem bírják ki.

Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

Emlékeztetnek, hogy május 15-én a Piac utcai kereszteződésben hasadt fel a cső mintegy nyolc centiméteren, május 19-én hajnalban pedig az előző hibahelytől alig 30 méterre egy méter hosszan. A hibák kijavítását a Vízmű néhány óra alatt elvégezte, de az út helyreállítási munkák technológiai időszükséglete, az útalap szilárdulása és az aszfalt kötési ideje nem teszi lehetővé, hogy a három-négy nap minimális kötési időt tovább lehessen rövidíteni. A felújítás során 360 méter vezetéket cserélnek ki, az érintett vízbekötések felújításával, tolózárak, tűzcsapok cseréjével együtt. A rekonstrukció értéke 27 millió forintot tesz ki, amit a Debreceni Vízmű saját forrásaiból biztosít. A munkákhoz június végén látnak neki, s tervek szerint egy hónap alatt elkészülnek vele, ez alatt forgalomkorlátozásra kell számítani.

Mint ismert, a Csapó utca még mindig zárva a csőtörés után, ugyanis ott az aszfaltozási munkákat hozták előbbre.

HBN