Cseppnyi önbizalom: tanácsadás a vizelettartási panaszokkal élőknek

Akt.:
Cseppnyi önbizalom: tanácsadás a vizelettartási panaszokkal élőknek
© Fotó: femina.hu
Hajdú-Bihar – Eddig több mint 80 ezer érintett és érdeklődő vett részt kontinencia tanácsadáson.

A Cseppnyi Önbizalom Program 2015. első félévében 16 ezer újabb beteg vett részt vizelettartási panaszokkal kapcsolatos tanácsadáson, mintegy 300 háziorvosi praxisban. Ősztől 278 háziorvosi rendelőben folytatódik az érdeklődők és az érintettek tájékoztatása országszerte.

Rekord eredmények

A Cseppnyi Önbizalom program eddigi 3,5 éve alatt közel ezeregyszáz háziorvosi praxis közreműködésével, több mint 80 ezer érintett és érdeklődő vett részt kontinencia tanácsadáson. Mindez kiemelkedő eredménynek számít, hiszen olyan intim témáról, mint a vizelettartási zavar (inkontinencia) ritkán beszélnek ilyen nagy számban. A siker egyik legfőbb tényezője, hogy az összes magyarországi háziorvosi praxis közel 20 százaléka már részt vett az akcióban. Mindemellett fontos megemlíteni a háziorvosok mellett tevékenykedő szakdolgozók kiemelkedő munkáját, hiszen ennek köszönhető, hogy ilyen sok érintett és érdeklődő nyílt meg és tárta fel az addig rejtegetett panaszát. A legutóbbi programban a szakdolgozók által felmért páciensek 42 százalékánál olyan fokú vizelettartási problémákat tapasztaltak, melyek alapján az érintetteket szakorvoshoz irányították. Idén ősszel ismét 278 háziorvosi rendelőben várják országszerte a problémában érintetteket, hozzátartozókat, érdeklődőket!

A praxisokban rendelési időben fogadják a körzethez tartozó betegeket. A szakdolgozó felméri az érdeklődők tájékozottsági szintjét, információt ad, és ha szükséges, személyre szabott megoldást is javasol a probléma kezelésére. Sokan nem tudják, hogy a vizelettartási panaszok ugyanannyi embert érintenek, mint a szénanátha, ezért arra biztatnak mindenkit, hogy keressék fel bátran a háziorvosukat. A résztvevő praxisokban a háziorvosok mellett dolgozó asszisztensektől részletes tájékoztatást kaphatnak a rizikótényezőkről és a megelőzésről. Mindemellett a vizelettartási problémákban érintettek számára megfelelő megoldást javasolnak a praxisokban, valamint szükség esetén szakorvosi vizsgálatra is irányíthatják a pácienseket. A szervezők ismét arra biztatnak mindenkit, hogy vállalják fel problémájukat, merjenek segítséget kérni, hiszen problémájuk kezelhető, a kellemetlen tünetek orvosolhatók.

HBN