Sport

2014.02.13. 18:36

A napokban Debrecennek is szurkolhatunk Szocsiban

Debrecen - Napokon belül végérvényesen eldől, rendezhet-e Junior Műkorcsolya és Jégtánc Világbajnokságot 2016-ban Debrecen.

Debrecen - Napokon belül végérvényesen eldől, rendezhet-e Junior Műkorcsolya és Jégtánc Világbajnokságot 2016-ban Debrecen. A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnöke, Kósa Lajos és a MOKSZ elnökségi tagja, Orendi Mihály péntek hajnalban Szocsiba repülnek, hogy egyeztessenek a kandidáció részleteiről a Nemzetközi Korcsolya Szövetség, az ISU tanácsával. Erről a két sportvezető számolt be egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség tavaly márciusban határozott arról, hogy debreceni helyszínnel pályázatot nyújt be a 2016-os Junior Műkorcsolya és Jégtánc Világbajnokság rendezési jogának elnyerésére. A hajdúsági város jégkorong és short track sportágakban korábban már négy jeges világversenynek is otthont adott. Ám a „legkecsesebb, legművészibb” jeges sportágnak még sohasem. Amennyiben a magyar sportvezetők és az ISU a napokban minden kérdésben meg tudnak állapodni, a vb helyszíne a Főnix Csarnok lesz, tervezett időpontja pedig 2016. március 14-20.

Az ISU előzetesen már döntött arról, hogy Debrecennek adja a rendezés jogát, végleges határozatot azonban most, a Szocsi Téli Olimpia ideje alatt hoz. A magyar delegáció célja az utazással az, hogy tisztázzák a részleteket, mondta Kósa Lajos MOKSZ-elnök, Debrecen polgármestere.

Majdnem biztos vagyok benne, hogy meg tudjuk győzni őket, hogy Debrecenben van a legjobb helye a vb-nek. Van nemzetközi repülőterünk, addigra két állandó fedett jégpályánk is lesz. Meg tudtuk csinálni a jeget a short track vb-re, egészen biztos vagyok benne, hogy a műkorcsolyára is meg tudjuk csinálni. Szeretnék úgy hazajönni, hogy végleges megállapodásunk van a nemzetközi szövetséggel arról, hogy a 2016-os esemény itt lesz” – mondta Kósa Lajos, aki újságírói kérdésre hozzátette azt is, hogy legfőképpen a világbajnokság finanszírozási kérdéseit kell tisztázni. „Előzetesen ideadták nekünk az eseményt, az ISU ugye támogatja ezeket a rendezéseket. Az a nagy kérdés, hogy hogyan tudunk megegyezni. Utána tudom megmondani, hogy mennyibe kerül nekünk és mennyi támogatást ad az ISU. Nagyon óvatosan annyit szeretnék azért mondani, hogy eddig a jeges eseményeket pozitív szaldóval rendeztük. És itt a közvetett bevételeket már nem is említem, tehát például a debreceni szállodákét.

A delegáció további célja az utazással az, hogy a 2015-ös felnőtt szinkronkorcsolya világbajnokságot is Magyarországra, Budapestre hozzák, erről a jeges világversenyről még nincs döntés. A kandidáció mellett más debreceni vonatkozása is van az utazásnak. Erről Orendi Mihály, a sportesemények rendezésében igen járatos Debreceni Sportcentrum vezetője, a MOKSZ elnökségi tagja beszélt. „A debreceni gyorskorcsolyázó, Nagy Konrád egy csodát produkált, hogy ilyen rövid idő alatt - hiszen ősszel kezdett el nagypályára készülni- kiharcolta az olimpiai részvételt. Ő szombaton fog debütálni Szocsiban, tehát szombaton ott leszünk, helyszínen tudunk drukkolni, és remélem, hogy a nagy álma, miszerint a legjobb 16 közé szeretne kerülni, meg fog valósulni” - mondta a sportvezető, aki bízik abban, hogy a vb-pályázat és az olimpiai szereplés szemszögéből nézve is sikerekkel tudnak majd hazatérni.

Juniorok a világ elitjében

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy az említett junior korosztály nagyon erős. Nem ritka például az olyan elem, amelyet a fiatalok szebben, pontosabban tudnak kivitelezni akár még a felnőtteknél is. Az ISU iránymutatása szerint ez a korosztály egyéniben a 13-19 éves versenyzőket, míg párosban a 21 év alattiakat jelenti.

A 2016-os vb-n is még csak 17 éves lesz az idei, budapesti felnőtt Műkorcsolya és Jégtánc Európa-bajnokság aranyérmese, az orosz Julija Lipnickaja. De a világsztárok mellett akár cívisvárosi tehetségeknek is szurkolhatunk 2016-ban. Erről a Debreceni Sportcentrum – Sportiskola műkorcsolya szakosztályának vezetője és edzője, Vardanjan Tigran beszélt csütörtökön. „Herdon Sára és Fácska Laura az a két versenyzőnk, akik a 2016-os debreceni világbajnokságon részt tudnának venni. A koruk adott, tehetségben pedig odaérhetnek, ha megfelelő lesz a további fejlődésük” – zárta gondolatait a korábbi sokszoros műkorcsolya magyar bajnok.

A közelmúlt és a közeljövő Junior vb-helyszínei:

2013 – Milánó (Olaszország)

2014 – Szófia (Bulgária)

2015 – Tallinn (Észtország)

2016 – tervezett helyszín: Debrecen (Magyarország)

Korábbi „jeges” világversenyek Debrecenben:

2004. március 28-április 4: IIHF Divízió II. Ifjúsági Jégkorong Világbajnokság

2005. április 17-23: IIHF Divízió I. Jégkorong Világbajnokság

2009. december 13-19: U18 Divízió II. Jégkorong Világbajnokság

2013. március 8-10: ISU Rövidpályás Gyorskorcsolya Világbajnokság

- Debreceni Sportcentrum Nonprofit Kft. -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!