Csendesedett az eső, de még mindig súlyos árvízveszély Kínában

Csendesedett az eső, de még mindig súlyos árvízveszély Kínában
Csendesedett az eső pénteken Kína középső és déli részein, ahol az elmúlt napok heves esőzései miatt kialakult áradásokban több mint kétszáz ember halt meg.

Az árvízveszély azonban nem szűnt meg Csianghszi és Fucsian tartományokban, ahol szinte minden folyó kilépett a medréből, egy évtizede nem látott áradásokat okozva.

Mivel a két tartományban kedden és szerdán majdnem kétszáz milliméter eső esett, a folyók vízállása a csökkenő eső ellenére pénteken továbbra is veszélyesen magas maradt – közölte a kínai árvízvédelmi központ. A gátak megerősítésén több mint 2,5 millió ember dolgozik már napok óta, hogy megelőzzék a további áradásokat. A Hunan tartományban található Csangsa városon keresztül haladó folyó vízszintje például 2,5 méterrel magasabb van a veszélyes szintnél, veszélyeztetve a hatmilliós települést.

Csianghszi tartományban legalább 26 nagy folyón vannak áradások, a helyi kormányzat közlése szerint. A tartományban található Fucsou városából több mint százezer embert kellett kitelepíteni, miután gátszakadás történt a Fuhe folyón. A kormányzat közlése szerint a hatóságok kénytelenek voltak a megáradt folyókba engedni tíz nagy víztározó vizét is, miután azokban is veszélyesen megnőtt a víz mennyisége.

Az áradások és földcsuszamlások által sújtott területekre több mint 15 ezer katonát vezényeltek, hogy segítsék a katasztrófavédelem mentési munkálatait. A több mint tíz napja tartó esőzések miatt eddig 2,4 millió embert kellett kitelepíteni lakhelyéről, és több mint 1,6 millió hektár mezőgazdasági terület áll víz alatt, ahol a becslések szerint a termés csaknem egyötöde teljesen elpusztult.

-Független Hírügynökség-