Csendes embereknek ismerték az áldozatokat

Akt.:
Simonék olykor beszélgettek az áldozatokkal
Simonék olykor beszélgettek az áldozatokkal - © Fotó: Molnár Péter
Hosszúpályi – A hétvégén meggyilkolt idős házaspár február elején költözött Hosszúpályiba.

Szomorú hírre ébredhettek Hosszúpályi lakosai húsvét vasárnap: a rendőrségi helyszínelőket a Szabadság utcához rendelték, ugyanis szombaton este 21 óra körül két embert holtan találtak saját házukban. Demeter Erika, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője a helyszínen megerősítette, az elsődleges orvosszakértői vélemény szerint a sértettek halálát idegenkezűség okozta, vagyis mindkét embert meggyilkolták (azóta megvan a gyanúsított).


A meggyilkolt házaspár háza | Fotó: Molnár Péter A meggyilkolt házaspár háza | Fotó: Molnár Péter ©

A Szabadság utca a település déli végén fekszik, onnan csak pár méterre áll a község végét jelző tábla. Mikor vasárnap dél körül odaértünk, végtelenül nyugodtnak tűnt a helyszín. Az utca a bejáratától kezdve rendőrségi szalaggal volt lekerítve, a helyszínelők még javában az eset rekonstruálásával, a nyomok keresésével, rögzítésével voltak elfoglalva.

Az utolsó ajándék

Mikor odakiáltottam az egyik bokrát metsző Simon Jánoshoz, a közvetlen szomszédhoz, kertjét épp két, vegyvédelmi kezeslábasba öltözött szakértő járta körbe. „Február 6-án költöztek ide, csendes, rendes embereknek ismertem meg őket, nem volt velük semmi baj” – mondta a verőfényben hunyorgó idős férfi, aki értetlenül áll a tragédia előtt. Felesége szintén odajött, s arról beszélt, utoljára pénteken délután találkozott a párral, napraforgót kapott tőlük, amelyet Debrecenben vettek. „A házukban sosem jártunk, de a kerítésen keresztül mindig beszélgettünk, az uram segített felszántani nekik a kertet, ahová krumplit vetettek” – fogalmazott az asszony, aki nem érti, hogyan juthatott be valaki a házba, mivel úgy tudja, belülről volt bezárva az ajtó. Ráadásul ők sosem láttak náluk idegeneket.


Emberölés Hosszúpályiban | Fotó: Molnár Péter Emberölés Hosszúpályiban | Fotó: Molnár Péter ©

Az út túloldalán álló, közeli kiskocsmában szintén megdöbbentek a gyilkosság hírére. A fiatal pultos nő egyáltalán nem ismerte az áldozatokat, egyedül annyit hallott, hogy a család (a lányuk és a férje, valamint a kis unoka) találta meg őket szombat este. A déli sörét kortyolgató István pedig idejét sem tudja, mikor történt hasonló eset Hosszúpályiban, bár megemlítette: olyan előfordult nemrégiben, hogy két asszony fényes nappal rabolt ki időseket. Akkor elfogták a tetteseket, így bízik benne, hogy ezúttal is sikerrel járnak a rendőrök – osztotta meg velünk.

HBN–VÉKONY ZSOLT