Csempészett cigaretta miatt fogott fegyvert az anyára

Akt.:
Debrecen, Berettyóújfalu – Rablás ügyében hozott másodfokon ítéletet a Debreceni Ítélőtábla dr. Elek Balázs vezette tanácsa.

Az első fokon eljáró Debreceni Törvényszék a múlt év novemberében hozott döntését, Sz. Gy. Á. ötödrendű vádlott cselekményét, társtettesként elkövetett rablás bűntettének minősítette. Az ítélőtábla a szabadságvesztés büntetést valamennyi vádlottnál fegyházban rendelte végrehajtani. Egyebekben helybenhagyta az első fokú ítéletet.

Az ítélet szerint J. J. elsőrendű vádlottat felbujtóként elkövetett rablás miatt, mint különös visszaesőt 6 év, F. M. másodrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett rablás miatt 3 év 2 hónap, R. J. harmadrendű és N. I. K. negyedrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett rablás miatt egyenként 3 év 8 hónap, valamint Sz. Gy. Á. ötödrendű vádlottat társtettesként elkövetett rablás miatt 6 év fegyházbüntetésre ítélte.

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2007 februárjában az ügy egyik sértettjénél, a Berettyóújfaluban élő T. Gy.-hez tároltak be 23 karton, magyar adójeggyel ellátott cigarettát összesen közel 5 millió forint értékben. Mivel korábban J. J. Sz. Gy. A.-val együtt cigarettacsempészés közben tetten érték, J. J. a kára megtérülése érdekében elhatározta, hogy megszerzi a sértettnél tárolt cigarettát. Ezért segítséget kért a többi vádlottól, cserébe nekik a megszerzett cigarettából részesedést ígért. Sz. Gy. A. magához vett egy fekete símaszkot és az eljárás során nem azonosított fegyvernek látszó tárgyat. A többi vádlott a környéken figyelt.

Otthon voltak a gyerekek

Sz. Gy. A. és két ismeretlen társa kora este ért a ház bejárati ajtajához, ahol szembetalálkoztak a sértett élettársával. Sz. Gy. A. kezében a fegyvernek látszó tárggyal felszólította az asszonyt a cigaretta átadására. A házban volt a sértett 17 hónapos kislánya és 12 éves unokaöccse, aki mobilon próbált segítséget kérni, azonban Sz. Gy. A. kikapta kezéből a telefont és eldobta.

A sértett eleget tett a kérésnek

Az elkövetők megtalálták a cigarettát, bepakolták a kisbuszba. Ekkor érkezett haza T. Gy. sértett, akire Sz. Gy. A. ráfogta a fegyvernek látszó tárgyat, visszaültette a gépkocsijába. A sértett ennek eleget tett, így a vádlottaknak sikerült megtartani az eltulajdonított cigarettát.

HBN