Cselgáncs GP – Tóth arany-, Ungvári és Joó bronzérmes

Budapest, 2016. június 26. A későbbi aranyérmes Tóth Krisztián (fehérben) és a későbbi ezüstérmes szlovén Mihael Zgank a cselgáncs Grand Prix férfi 90 kilogrammos súlycsoportjának döntőjében a Papp László Budapest Sportarénában 2016. június 26-án.
Budapest, 2016. június 26. A későbbi aranyérmes Tóth Krisztián (fehérben) és a későbbi ezüstérmes szlovén Mihael Zgank a cselgáncs Grand Prix férfi 90 kilogrammos súlycsoportjának döntőjében a Papp László Budapest Sportarénában 2016. június 26-án. - © MTI Fotó: Máthé Zoltán
Budapest – A 90 kilogrammos Tóth Krisztián arany-, a 81 kilós Ungvári Attila és a 78 kilós Joó Abigél pedig bronzérmet nyert a budapesti cselgáncs Grand Prix vasárnapi versenynapján.

A riói kvótás Tóth három győzelem után, a döntőben a három GP-bronznál tartó szlovén Mihael Zgankkal találkozott, aki ellen 2/1-re vezetett kettejük különpárharcában. A negyedik csatában a KSI vb-másodikja bő egy perc elteltével vazaarit érően vitte földre ugyancsak 22 éves riválisát, majd a következő dobásra jiukót kapott. Ezt a bíró nemsokára vazaarira módosította, ami így már ippont jelentett.

“Az első két meccsem még nem volt az igazi, a döntőben viszont már éreztem a fölényt, és láttam ellenfelemen a kétségbeesést. Ő még csak egyszer győzött le, én azonban már hatszor vagy hétszer megvertem” – értékelt Tóth a nap végén, majd kifejtette, nem készült külön erre a versenyre, erőprogramot csinált az utóbbi időben, és keveset dzsúdózott. A KSI büszkesége elmondta, az olimpiáig már csak edzőtáborozás és pihenés lesz, a Papp László Sportarénában tapasztalt rajongásról pedig hozzátette, annál is szívesebben adott autogramokat a kicsiknek, mert gyerekkorában ő is gyűjtötte az aláírásokat példaképeitől.

Tóth – aki áprilisban második lett a kazanyi Eb-n – 2014-ben, az első budapesti GP-n ezüstérmet szerzett.

A ceglédi Ungvári három győzelem és egy vereség után a komolyabb nemzetközi eredmény nélkül álló szerb Bojan Dosennel szállt szembe. A ceglédiek Eb-harmadikja csakhamar jukót kapott egy kis belső combdobásra, majd 44 másodperc elteltével véget vetett a küzdelemnek, ekkor ellenfelének le kellett kopognia egy gyilkos erejű fojtást.

Dosen dühöngve-csapkodva lépett ki a küzdőtérről, Ungvári viszont annál vidámabban nyilatkozott az MTI-nek:

“Ezt a fojtástechnikát még 2008 körül fejlesztettem ki, akkor elég jól ment, és úgy tűnik, a mai napon is bevált, két szerbet is így győztem le. Ez a bronzmeccs végre olyan volt, amilyennek lennie kellett, a közönség fantasztikusan szurkolt, libabőrös volt a hátam, amikor mentem a tatamihoz.”

A 78 kilóban kétszeres Európa-bajnok Joó – aki ugyancsak kijutott az olimpiára – a szlovén Klara Apotekarral akaszkodott össze a bronzmérkőzésen, akit megvert eddigi egyetlen találkozójukon. A második meccsen Joó jukót és vazaarit is dobott, majd leszorította ellenfelét, a második vazaarit érő combdobása pedg már ippongyőzelmet jelentett.

“Kicsit bánom, hogy az elődöntőben Velensek ellen megint leszorultam a földön, a földharcomon van még javítanivaló az olimpiáig” – elemezte teljesítményét Joó. “Sokszor arra várok, hogy megállítsák a meccset, de hiába, fél vagy egy percet védekezni kell” – mondta, hozzátéve, a riói játékok előtt nagy lökést adhat neki ez a hazai pályán szerzett érem.

A KSI versenyzője két éve, az első alkalommal rendezett budapesti GP-n is harmadik volt.

– MTI –