Cselgáncs GP – Két magyar riói olimpikon szerepel a Papp László Arénában

Budapest – A 90 kilogrammos Tóth Krisztián és a 78 kilós Joó Abigél személyében két magyar riói olimpikon szerepel hétvégén a Papp László Sportarénában harmadik alkalommal sorra kerülő cselgáncs Grand Prix-versenyen.

A keddi sajtótájékoztatón Tóth László, a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) elnöke közölte, jövőre a budapesti világbajnokság miatt kimarad a GP a nemzetközi versenynaptárból, ám 2018-ban már a magasabb összdíjazással járó Grand Slam-versenyt rendeznének helyette.

“A nemzetközi szövetséggel és az államtitkársággal egyeztetve arra jutottunk, hogy jövőre csak vb-t rendezünk, melynek fontos főpróbája lesz a mostani GP, mint ahogy a 2013-as Eb is az volt” – fejtette ki az MJSZ vezetője, majd gratulált Joó Abigélnek a héten sikeresen letett építészmérnöki diplomájához.

A június elején zárult kétéves kvalifikációból nyolc magyar dzsúdós – Tóth és Joó mellett Csernoviczki Éva, Karakas Hedvig, Csoknyai László, Ungvári Miklós, Cirjenics Miklós és Bor Barna – jutott ki egyenes ágon a riói olimpiára. Az MJSZ vezetője kitért rá, hogy nem hivatalos információk szerint a nemzetközi szövetség döntött a szabadkártyák szétosztásáról, és a 70 kilogrammos Gercsák Szabina már legfeljebb csak sérülés vagy visszalépés esetén számíthat szabadkártyára.

Nagy András szakágvezető elmondta, a szövetség két érmet és két pontszerző helyet vár a 37 fős magyar csapattól a Papp László Sportarénában.

A 100 ezer dollár összdíjazású GP-n – amely 2014-ben váltotta fel az 50 alkalommal megrendezett Hungária Kupát – 58 ország 295 versenyzője lép tatamira. Az előcsatározások 11, az éremmeccsek 17 órakor kezdődnek, a mezőnyben egy olimpiai, tíz világbajnok és 37 Európa-bajnok lesz.

Ami az előző két budapesti GP-t illeti, 2014-ben Csernoviczki Éva (48 kg) arany-, Tóth Krisztián ezüst-, Karakas Hedvig (57) és Joó Abigél pedig bronzérmet szerzett. Tavaly Ungvári Miklós megnyerte a 73 kilósok küzdelmeit, míg Mészáros Anett (70) a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

A GP programja:

szombat:

női 48, 52, 57, 63 kg, férfi 60, 66, 73 kg

vasárnap:

női 70, 78, +78 kg, férfi 81, 90, 100, +100 kg

– MTI –
hirdetés