Cselgáncs Eb – Szabó Franciska villámgyőzelme, Szabó Frigyes búcsúzott

Kazany – A 63 kilogrammos Szabó Franciska villámgyőzelemmel kezdett pénteken az olimpiai kvalifikációs cselgáncs Európa-bajnokságon Kazanyban, öccse, Frigyes viszont helyezetlenül zárt.

A 24 éves békéscsabai Szabó Franciska első meccsén mindössze 38 másodpercet töltött a tatamin: rögtön földharcot kezdeményezett a spanyol Cristina Cabana Perez ellen, majd durva fojtás következett, melyet az ellenfél kénytelen volt lekopogni. Az U23-as Európa-bajnok magyar dzsúdósra a 16 között jóval nehezebb feladat vár, ugyanis a világbajnok szlovén Tina Trstenjak lesz az ellenfele. Szabó az olimpiai kvalifikációs világranglista 49. helyén áll, így nincs reális esélye a riói kvótára.

Két évvel fiatalabb öccse, a 73 kilós Frigyes – aki a top 100-on kívül található – a hazai közönség előtt szereplő Uali Kurzsevvel találkozott a 64 között. A leányvári versenyzőt háromszor, míg riválisát csak egyszer intették, így az orosz jutott tovább.

Ami a második nap többi magyarját illeti, a szintén 73 kilós, olimpiai második Ungvári Miklós erőnyerőként a 32 között kapcsolódik be a küzdelmekbe, mint ahogy 81 kilogrammban Csoknyai László és Krizsán Szabolcs is. A 70 kilós nőknél az ifjúsági olimpiai bajnok Gercsák Szabina lép tatamira még a Tatnyefty Arénában.

– MTI –