Labdarúgás

2020.07.18. 17:56

Nagy álmokat dédelget a Socca Hungary megyei csapata

Nem vár rájuk könnyű feladat, hiszen egy új bajnokságot kell építeniük a nulláról.

Fotó: Móré Bendegúz-archív

A Socca egy kispályáslabdarúgó-szövetség, amelyet a FIFA-hoz lehetne hasonlítani, hiszen azzal a céllal alapították 2017-ben, hogy megreformálják a kispályás labdarúgást, és létrehozzanak egy rendezett, nemzetközi szövetséget. Jelenleg negyvennyolc tagországgal, köztük Magyarországgal a soraiban működik, miután hazánk 2019-ben csatlakozott a Socca családhoz, fő célként kitűzve azt, hogy ne csak pár napos tornákat szervezzenek, hanem komplett féléves és éves bajnokságokat is, ahol az alapkoncepciót a nagypályás labdarúgásban működő megyei bajnokságok adták. Szabályrendszerében van némi eltérés a hazánkban is ismert és leggyakrabban játszott 5+1-es grundfocihoz képest. A pálya mérete jóval nagyobb: ötven méter hosszú és harminc méter széles, illetve kézilabdaketrec helyett 4x2-es kapura játsszák a mérkőzéseket. Az egyenes kieséses szakaszban, döntetlen esetén büntetőrúgás helyett pedig a jégkorongból ismert félpályás rávezetést alkalmazzák. A Socca hivatalos játékrendszere az 5+1, de Amerikában és Ázsiában elterjedt a 6, 7, és 8+1-es játékrendszer is.

„Fontosnak tartom kiemelni, hogy a Socca Hungary egy új szövetség, amely eddig nem ismert bajnokságot indít, így nem összekeverendő azzal, amely már évek óta működik a városban”

– nyilatkozta a Napló kérdésére Móré Bendegúz, a Socca Hungary Hajdú-Bihar megyei elnöke. – A nemzetközi szövetség egyik tagsági pontja a megyei bajnokságok üzemeltetése, így ez év őszétől hazánkban is elindulhatnak a megyei bajnokságok, köztük Hajdú-Bihar megyében is, ahol Debrecen lesz a központ – tette hozzá.

Fotó: Móré Bendegúz-archív

Felfelé ívelő pálya

Móré Bendegúz egy éve ismerte meg a Soccát, akkor még nem gondolta, hogy alig egy esztendő alatt elnökként segítheti majd a szövetség munkáját. – Csapatommal, az egyetemi Sinter SC-vel, számos Socca-tornán részt vettünk, illetve az általunk képviselt sportfilozófia hasonló volt a Socca törekvéseivel – mondta a fiatal focista. – Csuhai Tibor személyesen keresett meg az elnökségi ötlettel kapcsolatban, amelyre természetesen igent mondtam – folytatta. – Számítottam a jelölésemre, mivel jelezték felém, hogy indulni fog a megyei szövetség és félszavakban, de céloztak arra, hogy velem számolnak ebben a pozícióban – emlékezett vissza. – Júniusban hivatalosan is jelöltek a státuszra, amit egyhangúlag fogadott el az elnökség. Fiatal sportmenedzserként nem is álmodhatnék jobb pályakezdésről, emellett pedig egy visszajelzést is kaptam az eddigi munkánkat illetően, hogy az amatőr sportban értékeket teremtettünk – emelte ki.

„Megtisztelő számomra, hogy Hajdú-Bihar megyét és Debrecent képviselhetem egy országos szövetségben, és nem lehetek elég hálás a mögöttem álló csapatnak, illetve barátoknak, akik az első lépésemtől fogva támogatták a munkámat”

– hangsúlyozta Bendegúz.

Felmerülő nehézségek

Egy megyei szövetség elnökének lenni összetettebb feladat, mint egy sportegyesületé, hiszen nemcsak a saját csapattal kell foglalkozni, hanem mindenkivel együtt kell dolgozni. – Sokoldalúnak kell lenni ahhoz, hogy tényleg úgy működjön a megyei szövetség, hogy az minden igényt kielégítsen. Nem vár könnyű feladat ránk, hiszen egy új bajnokságot kell építenünk tulajdonképpen a nulláról, amibe beletartozik majd a bajnokság- és tornaszervezés, a csapatokkal, a sajtóval, a bírókkal és a megyei szövetségekkel való kapcsolattartás, a különböző marketingfeladatok, a szponzorok felkutatása, megyénk érdekképviselete, a folyamatos innováció és tanulás, illetve a piackutatás, a megfelelő fejlődés érdekében – részletezte az új elnök. – Nehézséget okozhat, hogy a csapatok számára egy ismeretlen közeg fog bajnokságot szervezni, így meg kell ismertetnünk mindenkivel a Soccát, amihez időre lesz szükségünk. Probléma lehet a debreceni pályák telítettsége, így erre olyan megoldást kell találnunk, ami nem veszélyezteti a bajnokság színvonalát – fejtette ki. – Embert próbáló kihívás lesz, de én szeretem a megmérettetéseket, és bízom a sikeres munkában is – jelentette ki.

Jövőbeli célok

A szervezői csapatban négyen vannak, ami önkéntesekkel fog bővülni, így egy nagyjából tizenöt fős stáb fog együtt dolgozni, hogy minden rendben működjön a tornák lebonyolítása érdekében. – A terveket három részre tudom bontani a rövid-, közép- és hosszútávú célkitűzések miatt – kezdett bele a fiatal sportmenedzser. – Rövidtávon szeretnének az alapokat a lehető legprofibban lerakni és kiépíteni egy többligás rendszert. Középtávon a bajnokság negyven együttessel történő üzemeltetése a cél, emellett pedig különböző Socca-tornák szervezése. Hosszútávon pedig szeretném, ha pár éven belül legalább egy együttes képviselné nemzetközi szinten megyénket a Socca Bajnokok Ligájában.

„Ha ezen is túl leszünk, személyes ambícióm egy debreceni Socca-stadion felépítése, ahol akár világbajnokságot vagy Európa-bajnokságot is lehet szervezni”

– közölte. – Szeretném, hogy minden játékos elégedetten, szép élményeket szerezve térjen haza, bízom benne, hogy színvonalas tornát tudunk rendezni, amely jó hírét viszi az országban a Socca Hungarynek – fogalmazott végezetül.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában