Csata a CEU körül

Akt.:
A Budapesten működő Közép-európai Egyetem ellehetetlenítése csak egyetlen tűzfészek azon a hosszú frontvonalon, amelyik a jelenkori Nyugat két legmeghatározóbb ideológiai szemlélete között húzódik. Ratalics László jegyzete.

Ezen képzeletbeli csatamező egyik felét az úgynevezett nyitott társadalmak hívek foglalják el. Ha teljesen lebutítom, őket szoktuk manapság liberálisként bélyegezni, akik mélyen ellenzik az állam mindenhatóságát, a hatalom, mondják, legyen önkorlátozó, támogassa a vélemények sokszínű megjelenését, őrködjön a társadalmi kisebbségek jogai fölött a többség ellenében.

A másik oldalon azokat találjuk, akik szerint a nyitott társadalmak modellje bukásra ítélt utópia, s egy-egy országnyi nép valódi egysége a nemzet. Ők éppenhogy úgy gondolják, a nemzetét csak egy erős állam képes megvédeni. Ilyen államot pedig csak széles választói felhatalmazással bíró, stabil politikai erő képes felépíteni és működtetni. Ami pedig olyan felelősség, hogy hatalmi kérdésekben minden legitim, illetve szürke eszköz megengedett. Nyilvánvalóan mindkettő képes vonzóan érvelni maga mellett.

Ami izgalmasabb kérdés, hogy bár most úgy tűnik, megint feszültebbé válhat az USA-val való viszony, Orbánék mégsem annyira tartanak ettől. Hiszen tudják, Donald Trump a nyitott társadalmak liberalizmusának egyik legádázabb ellenfele.

– Ratalics László –