Csapjunk a rögök közé!

A talaj szakszerű előkészítésén nagyon sok múlik
A talaj szakszerű előkészítésén nagyon sok múlik - © Fotó: Dreamstime
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Márciusban már nemcsak lehet, hanem kell is dolgozni a kertben.

A mostani hétvégéken – aki teheti, és nem dolgozik vagy nem éppen ír róla ahelyett, hogy csinálná – mindenki a „kertben állt meg”. Hiszen nagyon jó az idő, süt a nap, és – ha még a naptárra is pislantunk – ez egyben azt is jelenti, hogy igencsak megszaporodott a munka.

Hamari munka sose jó?

A kertet művelő ember számára ez az időjárás, a márciusi napsugarak olyan katalizátort jelentenek, ami biztosan nem hagyja nyugton a lakásban ücsörögni, hanem hajtja ki a szabadba. Na de nem is tehetünk mást, hiszen – még ha kicsit erősen is hangzik a kijelentés – a márciusban elvégzett munka határozza meg nagyrészt, hogy milyen lesz az az évi termésünk.

Indulhat a tavaszi ásás, földmozgatás, rotálás, szellőztetés, trágyázás, kinek mi tetszik és ki hogyan műveli a kertjét, hiszen a mélyművelés mellett egyre nagyobb teret hódit a mulcsolásos művelés is. No és persze ha valaki nincs még ezen túl. Idén kegyesebb volt az időjárás a kertművelőkhöz, mint az elmúlt két évben, és már februárban lehetőségünk volt szántani, ásni, rotálni. Tavaly ilyenkor még azt voltunk kénytelen leírni, hogy a fagyok sem távolodtak el teljesen és a hetekig tartó sár sem kedvezett a kerti munkáknak, így mindenki késésben volt. Ha azonban még most köpünk a tenyerünkbe, és kapjuk meg az ásónyelet sincs veszve semmi. Persze sokan vannak, akik ilyenkorra már régen túlestek nemcsak a talajmunkákon, de letudták a tavaszi vetést is, és már tűzdelik a kikelt palántákat. A „korán kelők” jó idő esetén korán is aratnak, viszont az utóbbi évek változékony időjárása elég kockázatossá tette a hamari munkát.

Hegynyi tennivaló

Nézzünk körül a kertben, és látni fogjuk, milyen sok tennivaló akad! Némely gyom már irtható, a pázsitból a mohát drogériában kapható vas­szulfáttal irthatjuk ki. Az évelő ágyban és a sziklakertben a fagy hatására felemelkedett gyökereket nyomjuk vissza a talajba. A rózsák metszése már elvégezhető. Az örökzöld vagy nyáron, illetve ősszel virágzó fák, cserjék ültetését is elvégezhetjük. A kertekben, udvarokon a legfontosabb tennivaló februárban a gyümölcsfák metszése lenne, ám ha azt eddig nem végeztük el, még nem vagyunk elkésve vele, de nagyon már ne halogassuk! A lemosó permetezéshez hasonlóan ezt is addig pótoljuk, amíg nem indul be a „vérkeringés” a fákban. Már kijuttathatjuk a komposztot és a komplex műtrágyákat is a gyümölcsfák köré és a zöldségeskertbe. Ami pedig a legfontosabb: márciusban, ha az időjárás sem szól közbe, akkor valóban szinte minden elvethető, elültethető – ha nem félünk a fagyosszentektől.

Még a szakemberek körében is van véleménykülönbség arról, hogy az őszi vagy a tavaszi ültetés jobb-e a gyümölcsfáknak. Mi ebben nem foglalunk állást, arra viszont felhívjuk a figyelmet, hogy márciusban alkalmas az idő a gyümölcsfák, díszfák és cserjék ültetésére, míg a rügyeik nem indulnak fejlődésnek, illetve a tavasz az örökzöldek ültetésének ideje is. Azt sem árt elégszer hangsúlyozni, hogy a szabad gyökerűek esetén áll az őszi és tavaszi átmeneti időben való ültetési idő, hiszen a földlabdás, cserepes, ládás növényeket egész évben ültetjük.

Horváth Imre