sajtótájékoztató

2019.09.11. 10:41

Amerikai cég települ Kabára

Fotó: Kovács Péter

  • A város jövőjét az élelmiszeripar fogja meghatározni, ez vált egyértelművé az amerikai Conagen Inc., a megyei önkormányzat és a kabai önkormányzat szerdán megtartott közös sajtótájékoztatóján.
  • Steven Chen, a cég elnök-alapítója bejelentette: 15 milliárd forintból, 250 embernek munkát adó, a legkorszerűbb technológiával steviából, valamint zöldborsóléből készülő édesítőszert előállító gyárat létesítenek a múlt év tavaszán bezárt Evonik telehelyén.
  • „Mintha egy mese lenne ez a történet, és ez a pont az, amikor a mese valósággá válik.”

    Szegi Emma, a kisváros polgármestere fogalmazott eképpen azon a szerdai sajtótájékoztatón, amin az amerikai Conagen cég elnök-alapítója, Steven Chen bejelentette, hogy Kabán, a múlt év tavaszán bezárt Evonik telephelyén építi fel az édesítőszerrel Európát ellátó gyárát. Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke egy debreceni hasonlattal élt köszöntőjében.

    Mint mondta, ha a cívisvárosba a BMW-autógyár érkezik,

    akkor Kabán az édesítőszergyártás Ferrarija telepít gyárat.

    A cég tervezett éves árbevétele teljes termelési kapacitásnál 500 millió euró lesz. A beruházás várhatóan hamarosan megkezdődik, és 2020 júliusában vagy szeptemberében szeretnék befejezni. A magyar fél szeretné elérni, hogy kiemelt beruházás legyen, ami a gyárlétesítés folyamatát jelentősen felgyorsítaná.

    Felkészültség, szakértelem

    „A cég fő profilja a helyi termelőkre alapozott mezőgazdasági fejlesztés. Kabán stevialevélből és zöldborsóléből édesítőt állítunk majd elő. A meglévő épületek mellé még két-három nagyobb beruházást tervezünk. A kisvárosban terveinkhez kiváló feltételeket és jó körülményeket találtunk”

    – mondta Steven Chen. A cégelnök-alapító gondolatát folytatta Lucas Wenthe elnökhelyettes. – A biotechnológia területén a világ legfejlettebbek közé tartoznak, így a világszínvonalú termékeink előállításához világszínvonalú helyszínt kerestünk.

    „Bejártuk a világot, és itt, Kabán találtuk meg azt, amit kerestünk: tehetséges, okos emberek, akik keményen dolgoznak, és akiknek fontos a család. Ez tökéletesen egybeesnek a mi prioritásainkkal.”

    Caseny Lippmeier kutatásfejlesztő hangsúlyozta, hogy technológiájukhoz a természet szolgált például. Ők is mindent úgy csinálnak, ahogyan az a természetben történik. Jelenleg több mint harmincféle terméket állítanak elő, ezt az egyetemmel, a beszállítókkal együttműködve bővítik majd. – Lenyűgözött bennünket a térségben lévő kutatók, mérnökök, technikusok szakértelme, velük együtt fejlesztjük termékeinket – tette hozzá. Kutatótársa, Edi Elizer elmondta, egyike volt az elsőknek, aki Kabára jött, és a dolgozók felkészültsége, az épületek, a géppark minősége miatt nagyon jó véleménye alakult ki. – Célunk, hogy az itteni szakértelemre és termelőkre alapozva piacvezető terméket állítsunk elő.

     

    Pajna Zoltán köszöntőjében hangsúlyozta: az amerikai cég 15 milliárdos beruházással az itteni beszállítókkal magas hozzáadott értékű termék előállítására alkalmas gyárat hoz létre. A kutatásokban, fejlesztésekben a Debreceni Egyetemmel is egyeztettek már.

    Szegi Emma kiemelte, hogy a cég visszahozza a cukorgyár és az Evonik bezárásával kiesett évi 400 millió forint helyi adót, továbbá segíti a fiatalok helyben tartását. – A gyár bezárása után két lehetőség volt; vagy lerombolják, vagy eladják a gyárat. Ez utóbbi történt, amiben az Evonik segítőkészen közreműködött. Olyan befektetőt kerestünk, ami hosszú időre, felelősségteljesen tud beruházni.

    KZS

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában