Csapat vívó-vb – Ezüstérmes a férfi kardválogatott

Budapest/Rio de Janeiro – Ezüstérmet nyert a Szilágyi Áron, Szatmári András, Iliász Nikolász, Decsi Tamás összeállítású kardválogatott szerdán a vívó csapat-világbajnokságon, Rio de Janeiróban.

A magyarok hétfőn 45-29-re verték a spanyolokat, ezzel bejutottak a negyeddöntőbe, ahol egy nap szünet után folytatódtak a küzdelmek. Az olimpiai vívócsarnokban, a 3-as Karióka Arénában szerdán előbb a két éve világ-, tavaly Európa-bajnok németek ellen nyertek 45-43-ra, majd a meglepetésre elődöntős irániakat múlták felül magabiztosan, 45-32-re.

A döntőben az oroszokkal vívtak, és héttusos, 45-38-as vereséget szenvedtek.

Szilágyi nem jól kezdett Nyikolaj Kovaljovval, 5-2-re kikapott, majd Iliász 5-5-öt vívott Alekszej Jakimenkóval, Szatmári pedig 5-4-re alulmaradt Kamil Ibragimovval szemben. Az első kör után így négy tussal vezettek az oroszok (11-15). A következő három asszóban két döntetlen között volt egy 6-5-ös magyar győzelem, melyet Szilágyi harcolt ki Ibragimov ellen. A hetedik párban Iliász 27-30-ról felzárkózott 30-30-ra, de aztán sorozatban öt találatot kapott, így megint megléptek az oroszok (30-35). Végül Szatmári és Szilágyi is kikapott egy-egy tussal Kovaljovtól, illetve Jakimenkótól.
Ezt megelőzően 2003-ban, Havannában volt ezüstérmes a magyar kardválogatott.

Eredmények (vb honlapjáról), férfi kard csapat:

hétfőn:

a 16 között:

Magyarország-Spanyolország 45-29

szerdán:

negyeddöntő:

Irán-Egyesült Államok 45-40
Magyarország-Németország 45-43
Oroszország-Koreai Köztársaság 45-41
Románia-Olaszország 45-43

elődöntő:

Magyarország-Irán 45-32
Oroszország-Románia 45-24

a 3. helyért:

Románia-Irán 45-35

döntő:

Oroszország-Magyarország 45-38

A végeredmény: 1. Oroszország (Nyikolaj Kovaljov, Alekszej Jakimenko, Kamil Ibragimov, Dmitrij Danyilenko), 2. MAGYARORSZÁG (SZILÁGYI ÁRON, DECSI TAMÁS, SZATMÁRI ANDRÁS, ILIÁSZ NIKOLÁSZ), 3. Románia (Alin Badea, Ciprian Galatanu, Tiberiu Dolniceanu)

A férfi kardozók versenye előtt, kedden női tőrben osztottak érmeket, abban a magyarok a hatodik helyen végeztek.

A riói csapat-vb az olimpia tesztversenye, amelyen a szervezők a lebonyolítás részleteiről, a majdani olimpiai résztvevők pedig a helyi viszonyokról szerezhettek tapasztalatokat. Női tőrben és férfi kardban két-két magyar indul majd egyéniben a nyári játékokon, közülük Mohamed Aida, a címvédő Szilágyi, illetve Decsi volt ott a vb-n.

E két szakág csapatai számára az augusztusi játékokon nem rendeznek csapatversenyt.

– MTI –