Csapás lehet, ha kilépnek a britek

Csapás lehet, ha kilépnek a britek
© Fotó: AFP
Budapest – A Saxo Bank elemzője szerint a piacokat a dollár árfolyamának gyengülése fogja részben meghatározni.

Komoly élelmiszer-, olajár-emelkedést és a dollár gyengülését prognosztizálja a dániai székhelyű globális befektetési bank és tőkepiaci kereskedőház, a Saxo Bank egyik vezére.

Stee­n Jakobsen a Zentai Péternek az alapblog.hu-n publikált interjújában több mindenben szembeszáll a befektetők, portfóliókezelők közkeletű vélekedéseivel. Azt mondja, a menekült/migráns-ügy fejleményei 2016-ban meghatározóan befolyásolják Európa és részben az egész világ gazdasági-politikai életét. – A vártnál előbb és nagyobb mértékben érződik majd az a beruházási láz, amit a migránsok gazdasági integrációja követel meg – különösen Németországban, ahol az utóbbi években elmaradtak a beruházások. Hosszú éveken át halasztgatott reformokat kényszerít ki az oktatásban, út- és lakásépítésben, az egészségügyi ellátásban – állítja, ugyanakkor nem vitatja, hogy mindez 2016-ban Németországban költségvetési hiányt idézhet elő. – A legnagyobb csapást viszont Európának az okozhatja, ha a népszavazáson a britek többsége az Unióból való kilépésre voksol. Ez az Unió történetének talán legnagyobb tragédiájává fajulhat.

Dollárgyengülés jön?

A szakember az amerikai jegybank szerepét betöltő FED kamatemelése kapcsán megjegyezte: az elmúlt két és fél évtizedben ahányszor a Fed elsőként kamatot emelt, tehát mind az öt legutóbbi alkalommal, annyiszor nem erősödött, hanem gyengült az amerikai dollár. – Ez történelmi tanulság. Az aktuális pedig a következő: jóval nagyobb az Egyesült Államokon kívül tartott dollármennyiség, mint az Amerikán belüli. A világ országai, vállalatai, magánszemélyei túlnyomórészt dollárban vettek és vesznek fel hitelt. A globális GDP-t produkáló országok fele közvetlenül függ a dollártól, annak erősödése természetszerűleg árt, míg gyengülése általában használ a világgazdaságnak – fogalmazott.

Úgy véli, várhatóan 1 euró 1,20–1,25 dollárt fog érni a jövő év végéig, hozzátéve, ha a jelenlegi konszenzusos várakozásnak megfelelően a dollár és az euró árfolyama valóban paritásba (1 dollár = 1 euró) kerülne egymással, netán 1 dollár többet érne 1 eurónál, akkor biztosra vehető, hogy recesszióba került a világgazdaság.

Élénkülhet az orosz gazdaság

Steen Jakobsen a közelmúltbeli oroszországi tapasztalatai alapján az ország gazdaságának felfutását várja, ugyanis a felszín alatt a gazdaság megújulása és általános modernizálódás kezdődött. – A dollár általunk szinte biztosnak feltételezett gyengülése felnyomja – mint mindig – a nyersolaj és minden más energiahordozó árát. Ezáltal tartósabban élénkülni fog az orosz gazdaság: a rubel húsz százalékos felértékelődésével számolunk jövőre. A piacokat a jövő évben a dollár árfolyamának gyengülése fogja részben meghatározni. A dollár gyengülése – mint jeleztem – kulcs a növekedés ütemének erősödéséhez – szögezte le, megjegyezve, mivel tekintélyes inflációs tendenciák indulnak el a következő egy évben, az ezüst válik az egyik leghatékonyabb ellensúlyt képező befektetési eszközzé. A napelemek térhódítása és egy sor egyéb technológiai újdonság nyomulása eközben eleve felturbósítja az ezüst iránti keresletet. 2016 az ezüst évének ígérkezik, ára húsz-harminc százalékkal erőteljesebben növekszik majd, mint a többi nemesfémé, például az aranyé.

HBN