Csányi Sándor személyesen tett tanúvallomást

Személyesen tett tanúvallomást Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója zsarolói ügyében szerdán reggel a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Csányi Sándort a bíróság tanúként idézte meg.

Csányi bírói kérdésre elmondta: a 2007-ben kapott elektronikus levelekről a biztonsági igazgató tájékoztatta. Ő mondta, hogy a zsarolók 50 millió eurót követeltek tőle. Azzal fenyegették, hogy ha nem kapják meg a pénzt, akkor a belvárosi Bankcenterrel kapcsolatban kínos adatokat hoznak a hatóságok és a média tudomására.
Csányi azt mondta, hogy a zsaroló levelek idején nem volt felhőtlen kapcsolatban a kormányzattal a bankadó miatt. Provokációra gondolt, de nem arra, hogy a kormány megbízásából zsarolták volna meg.
Bírói kérdésre azt is elmondta, hogy 50 millió euró átutalása elvileg elképzelhető, de mint fogalmazott, nehezen megoldható.

 Csányi szerint a fenyegetést komolyan vették, a biztonsági igazgató ajánlására még testőrt is kapott, ami nem jellemzi. A zsarolással az OTP-nek, a részvényeseknek és saját magának is nagy károkat okozhattak volna annak ellenére, hogy a vezérigazgató biztos volt abban, hogy az OTP-nek nincs takargatnivalója.

Csányi Sándor zsarolóinak tárgyalása 2009. júniusában kezdődött, de az elnök az előző két idézésre nem tudott eljönni. A bíróság az ügyészség álláspontját is figyelembe véve úgy döntött, nem engedélyezi, hogy Csányi Sándor írásban tegyen tanúvallomást, noha az elnök ezt kérte.

A tárgyalás szakértő meghallgatásával folytatódik.

– Független Hírügynökség –