Csalóka számsorok

Tizenkétezer rendbeli csalás felderítése rontotta le a hajdú-bihari bűnügyi statisztikát.

Egy évben elkövetett bűncselekmények statisztikája

 

A főváros után, Hajdú-Biharban regisztrálták a legtöbb bűncselekményt 2009-ben – erről Nagy Tibor a Legfőbb Ügyészség főosztályvezetője beszélt szerdai sajtótájékoztatóján. A statisztikák szerint ezeken a területeken a százezer főre jutó bűncselekmények száma meghaladta a hatezret.

– Megyénkben az ismertté vált bűncselekmények száma évente 20 ezer körül van, tavaly ez a szám 33 123 volt, ami százezer főre vetítve 6111. Az emelkedés alapvetően a megyei gazdaságvédelmi osztályon befejezett 12 678 rendbeli csalás sorozat következménye – tájékoztatott a kedvezőtlen statisztika hátteréről Vezendi Jánosné rendőrségi szóvivő.

– Ahogyan az ügyészség munkatársa is hangsúlyozta, az eredményeket az említett bűncselekmények, melyeknek több ezer kárvallottja is lehet, torzíthatják – mondta érdeklődésünkre az őrnagy, megemlítve: tavaly is egy hasonló, több mint 11 ezer rendbeli csalás rontotta a megyei számokat.

– Tehát 2008-ban is hatezer feletti volt a százezer lakosra jutó bűncselekmények száma, míg 2007-ben ez csak 3827 volt, ami mutatja egy-egy ilyen eset torzító hatását – tette hozzá.

HBN

Előzmény:

Hajdú-Biharban a legrosszabb a bűnügyi statisztika?