Csalók vadásznak a haiti adományokra

Ál-segélyszervezetek álcája mögé bújt bûnbandák csalnak ki pénzt a haiti földrengés áldozatain segíteni akaró emberekbõl – derült ki kedden a BBC brit közszolgálati adó nyomozásából.

A BBC szerint már alig pár nappal a földrengés után megjelentek a csalást szolgáló emailek, amelyekbõl több millió darabot küldtek el.

A BBC keddi cikke szerint egyes átverések létezõ segélyszervezetek, mint a Vöröskereszt, vagy az Unicef logóját használták, hogy pénz csaljanak ki az segíteni kész emberekbõl. Mások nem létezõ segélyszervezetek álcája, és hamis címek mögé bújva próbálták rászedni az embereket.

A BBC kettõ emailt vizsgált meg nyomozásában, a Help the Word (segíts a világon), és az M E nevû alapítvány segélykérõ levelét. A BBC kiderítette, hogy egyik állítólagos szervezet sem volt hivatalosan bejegyezve, és egyikük egy jazzbár, a másik pedig egy újságárus címét adta meg londoni telephelynek.

Az M E még fényképeket is küldött a BBC-nek, amelyekrõl azt állították, hogy a Haitin végzett munkájuk eredményeit mutatja. A képekrõl azonban kiderült, hogy a pár évvel korábban történt pakisztáni földrengés alatt készültek, és az SOS Children nevû segélyszervezet oldaláról lettek lelopva.

A szervezet vezetõje felháborodásának adott hangot az esettel kapcsolatban, közölve a BBC-vel, hogy a csalók igazából nem az adományozóktól, hanem a földrengés áldozataitól lopnak. A BBC azt nem közölte, hogy a mennyi pénzt csalhattak ki ilyen módszerekkel a gyanútlan emberektõl.